вівторок, 21 лютого 2023 р.

До Дня пам'яті Героїв Небесної Сотні. Віртуальна книжкова виставка


До Дня пам'яті Героїв Небесної сотні, та щоб пригадати пригадати події Революції Гідності, Центральна бібліотека Солом'янки пропонує вам добірку тематичних видань.

Наталія Гук 
“Євромайдан. Звичайні герої”

Книжка, де зібрано розповіді звичайних людей, що творили зовсім незвичайні речі. Тут люди різного віку, різних професій та різного соціального статусу розповідають про свій особистий досвід, який вони пережили під час Революції Гідності. Хтось подає це у формі цікавих розповідей, хтось у формі спогадів, а хтось у формі щоденника… Всі ці історії повертають нас в минуле і нагадують про той шалений сплеск патріотизму, згуртованості та відваги, який демонстрували українці в період Євромайдану.

Соня Кошкіна 
“Майдан. Нерозказана історія”

Тут не лише описані події часів Революції Гідності, а й вказано причини та фактори, що до неї призвели. Авторка знайомить читача з, так би мовити, “дійовими особами”, які на той час приймали важливі рішення або мали вплив на політичну ситуацію, розповідає, хто з ким і як пов’язаний. Соня Кошкіна записала десятки інтерв’ю з представниками супротивних сторін для того, щоб максимально структуровано та об’єктивно надати інформацію щодо подій Майдану. Також авторка багато матеріалу присвячує темі розстрілу учасників Революції Гідності та шукає відповідь на питання: чому винні не покарані?

Крістіна Бердинських 
“Єлюди. Теплі історії з Майдану”

Авторкою праці є журналістка та патріотка, що безпосередньо на Майдані черпала історії для свого блогу-щоденника, який невдовзі став повноцінною книжкою. Саме там вона знайомилася з абсолютно різними щодо віку, матеріального та соціального статусу людьми, які були віддані своїй національній ідеї. В кожного з них була своя унікальна історія та своє призначення в цій Революції Гідності.

Михайло Вітер 
“Літопис Революції Гідності”

Передумовою написання книжки було побоювання автора, що на тлі багатьох проблем, включно з російською військовою агресією, подвиг людей, які на Майдані виборювали для себе гідне європейське життя, буде забутий, втрачений, або перекручений псевдоісториками. Основна роль книжки - правдивий опис очевидця про людей, події, дух взаємоподжертви та взаємопідтримки, що панував під час всієї Революції Гідності. Особливу увагу автор приділив розповідям про участь у революції його самовідданих земляків із містечка Комарна, що на Львівщині.

Антін Мухарський 
“Майдан. (Р)еволюція духу: Мистецько-культурологічний проект”

Ця книжка вмістила в собі хроніку подій та розповіді учасників Революції Гідності про те, чому вони знаходяться на Майдані, ризикуючи власним життям та здоров’ям. Кожен з них мав свою історію. В одних вона викладена дописами на сторінці фейсбук та розповідями, інші розповідають за допомогою поезії та прози, але кожен ділиться своїм інтимним, найважливішим, тим, що боліло.

“Небесна Сотня”
Упорядники Олена Трибушна, Ірина Соломко 

Книга-реквієм, видана в пам’ять Героям Майдану, що віддали своє життя в боротьбі за особисті та громадянські свободи. Тут різні автори описують про різних людей, що приїхали з усіх куточків України відстоювати європейське майбутнє України, а стали Небесною Сотнею…Книжка написана для того, щоб ми ніколи не забули наших “воїнів світла”, яким ми завдячуємо нашою свободою.

Олег Трайдакало 
“Майдан. Погляд зсередини”

Книга присвячена загиблим Героям Небесної Сотні, деякі з них були друзями автора.
Ця праця - особисті спогади автора, якими він поділився настільки цікаво та майстерно, що від неї неможливо відірватися. Хоч в книжці описані часом і трагічні події, вона все одно наповнена добром, щирістю, любов’ю та величезною надією. Автор розповів про надзвичайних людей, з якими пощастило познайомитися, про їхню впевненість в тому, що роблять, про самопожертву, взаємопідтримку та людяність.

“Майдан і Церква. Хроніка подій та експертна оцінка.” 
За загальною редакцією Людмили Филипович та Оксани Горкуші

Книжка присвячена темі Церкві, як однієї з найважливіших галузей прояву Майдану, адже вона підтримала прагнення народу та захищала гідність людини під час усієї революції. Автори збирали інформацію, безпосередньо будучи на Майдані та слідкуючи за новинами в інтернеті. Вони намагалися фіксувати усі звернення, молитви та виступи священнослужителів, які органічно вписалися у формат Революції Гідності. Книжка є своєрідним внеском, щоб вшанувати Героїв Небесної Сотні та подякою всім, хто героїчно відстоював ідеали Майдану.

“Майдан. Свідчення. Допомога постраждалим. Міжнародна солідарність” 
За редакцією Леоніда Фінберга, Ірини Берлянд, Олени Андреєвої

У праці зібрані спогади учасників Революції Гідності про допомогу постраждалим на Майдані та їхнім родичам. Це психологічна, соціальна, правова, але найбільше - медична допомога. Тут зібрані свідчення працівників медичних служб, парамедиків, лікарів, волонтерів, благодійників, церковних діячів, а також зафіксовано розповіді про міжнародну підтримку від інших країн. Книжка ознайомить з дивовижним досвідом самоорганізації та взаємодопомоги, який став важливим фактором непохитності Майдану.

Немає коментарів:

Дописати коментар