суботу, 28 серпня 2021 р.

Іловайська трагедія

У серпні 2014 року під містом Іловайськ розгорнулась одна з найстрашніших битв для української армії у війні на Донбасі. Бої тривали майже місяць з 6 по 29 серпня і увійшли в історію під назвою "Іловайський котел". Українська армія втратила 366 воїнів, 429 - отримали поранення різного ступеню тяжкості, 300 - потрапили у полон. Це спонукало українську сторону погодитися на умови Мінського перемир’я, підписаного 5 вересня 2014 року в білоруській столиці. 
Пропонуємо вам книжки, які розповідають про ці трагічні події.

Роман Зіненко «Війна, якої не було. Хроніка Іловайської трагедії»
Роман Зіненко (колишній морський піхотинець, доброволець батальйону «Дніпро-1») написав щиру та відверту книгу з власних спогадів. Ця реальна хроніка подій викладена поденно, а отже – є однією з повних картин (загальний обсяг близько 900 сторінок!) тієї трагедії, зображених у слові. Розповідь ведеться живою мовою, без пафосних закликів. На кожній сторінці відчуваємо бажання відокремити вигадки та маніпуляції від дійсних фактів та свідчень.

Ірина Вовк «На щиті»
Навіть людину, яка (ну, уявимо це) ніколи не чула про війну на сході України, це видання не залишить байдужим. Книга-реквієм, книга-сповідь. Спогадами діляться родини загиблих воїнів. Декілька десятків історій, кожна з яких могла б, за умови більш розлогого викладення, «потягнути» на окреме видання. Бо для стороннього читача це окрема доля окремої людини, але для когось ця людина за життя була цілим світом…

Євген Положій «Іловайськ»
Це художньо-документальне видання. Документальне – бо книга побудована на реальних розповідях усіх (кадрові військові, добровольці, волонтери…), хто побував в горнилі Іловайської трагедії, про їх героїзм і людяність, що йдуть поруч. Художнє – бо автор відомий журналіст та письменник, який зумів упорядкувати близько сотні почутих історій в це видання.

Ігор Родін «Батальйон «Донбас». Записки добровольця»
Ігор Родін – військовий історик та публіцист, в 2014 році у віці 53 років пішов захищати Україну добровольцем у складі батальйону «Донбас». Іловайським подіям присвячена одна з глав цієї книги.
Але окрім бойових зіткнень, автору довелося пережити ще одне справжнє випробування – полон, виходячи з досвіду перебування в якому в книгу додано навіть окремий розділ «Пам’ятка з поведінки й виживання в полоні у сепаратистів».

Немає коментарів:

Дописати коментар