четвер, 21 січня 2021 р.

Самураї, хто вони?

20 січня на сторінці Публічні бібліотеки Солом’яники у facebook відбулася онлайн-лекція «Самураї, хто вони?». Лекція про виникнення і становлення самурайства в Японії (чому вони так ваблять європейців) та про середньовічну історію Японії в контексті самураїв. Частина перша.

Олеся Жданович - фаховий історик, к.іст.н., викладач Кафедри історії стародавнього світу та середніх віків КНУ імені Тараса Шевченка, авторка цілого курсу лекцій: «Політична історія Японії епохи самурайських диктатур» (20 лекцій).
Лекторка розповіла про історичні витоки зародження середньовічної японської самурайської культури, яка виникла ще у XII ст. і тривала до XIX ст. Формування самураїв переходили з роду в рід і передавались по спадковості від прадіда до діда від батька до сина і т. д. Слово «Самурай» означало служити, - той хто є довіреною особою аристократа, його слугою. Їх ще називали селянами – солдатами «Буші», які дотримувалися жорсткої дисципліни, були мужніми воїнами, що бездоганно володіли різними видами зброї та великою силою духу. Могли за певних обставин принести себе в жертву, вчинити над собою «харакірі», померти достойно, якщо стояло питання честі та гідності. Далеко не кожен отримував статус самурая.
Ідеологією самураїв був кодекс «Буші до» - шлях самурая, ідеального воїна. Перша назва «Шлях коня і лука». Кодекс японського самурая формувався на основі трьох релігій: Синтоїзму, Буддизму і Конфуціазму, де на найглибшому рівні повинна була бути гігієна душі, в основу якої входили високоморальні норми честі, добропорядності, беззаперечної відданості своєму господарю, імператору і т. д. 
Почуття справедливості - це основа моральних якостей самурая.

Тема культури японських самураїв є дуже популярною серед народів Європи та Американського континенту. Ми запрошуємо всіх, кому не байдужа ця тема, переглянути повну версію відеоетеру.

Принагідно повідомляємо, що в майбутньому на нас чекає низка захопливих лекцій від Олесі Жданович. Не можемо пропустити нагоди та нагадуємо: на початку нового 2021 року Всеукраїнський рейтинг "Книжка року '2020" оголосив короткі списки, в яких Олеся Жданович з книгами "Авари в Європі: кочовики в системі візантійської дипломатії раннього Середньовіччя" і "Великий Тюркський каганат: кочова імперія євразійських степів" за правом опинилася серед переможців!


Немає коментарів:

Дописати коментар