середу, 18 березня 2020 р.

Такі дивні жінки...


Марджан Сатрапі «Персеполіс». - Київ: Видавництво коміксів, 2018 
Приголомшливий графічний роман, що складається з невеликих історій і робить слово «комікс» максимально серйозним. Авторка малює та пише про своє дитинство в Ірані, яке припало на часи падіння влади шаха і становлення ісламського уряду. Тут є все – надія та розчарування, і тотальний жах війни, під час якої ліцеїстам видають «ключі від небесного щастя» - гасло «помри за свою країну і ти отримаєш сад насолод». Дитина з прогресивної родини, Марджан намагається звести воєдино реальність свого життя та навколишнього світу. Але бути вільною жінкою у часи становлення жорстких релігійних законів важко та небезпечно. І Марджан залишає країну.
Навіщо читати: Це сильна література, яка легко і швидко читається завдяки формату комікса. Стиль викладення легкий, можна сказати – «чорний гумор» - бо розповідь іде про трагічні події. Книга красива і водночас страшна. 
Читати, смакуючи зеленим чаєм з корицею та імбирем та кардамоновими кексами.

Джорж Бату «Франческа. Повелителька територій». - Львів: Видавництво Старого Лева, 2018
Головна героїня – сицилійка Франческа. Вона працює у Центрі керування польотами НАСА, займається корекцією траєкторій Центру керування польотами. Незважаючи на таку відповідальну роботу, вона часто попадає у смішні ситуації. Мало того, що зовні схожа на дитину, Франческа і голосом нагадує мультяшного героя. А ще вона малює на документах НАСА метеликів, любить надувати жуйкові кульки і любить танцювати тарантеллу… Від неї потерпає не тільки її напарник Джорджіо, але й інші співробітники авіабази . Але Франческа – не лише «ходяча катастрофа» а ще й талановитий математик, справжня Повелителька траєкторій. 
Навіщо читати: Легкі і дотепні історії про пригоди Франчески ненав’язливо перемежовуються розповідями про НАСА, МКС, сателіти. Навіть складні і глибокі теми автор подає невимушено. Книга закохує своїм легким гумором. 


Джорж Бату «Франческа. Володарка офіцерського жетона». - Львів: Видавництво Старого Лева, 2019
Командний центр управління польотами НАСА чекає ще більше пригод та викликів. Франческа та Джорджіо стають героями власної бондіани, рятують один одного, отримують офіцерські звання та дізнаються як правильно закручувати гайки. Друга історія про Франческу читається ще цікавіше і веселіше, ніж перша. Герої знайомі, чудова українська мова і море дотепних історій. Продовжується пізнавальні розповіді про роботу НАСА, супутників – і це подано легко і цікаво.
Навіщо читати: Книга легко читається, вона смішна, повчальна і мудра водночас.Як читати: з добрим шматком піцци і келихом сухого вина, або апельсинового соку.

Голлі Смейл «Дівчина-ґік». - BOOK CHEF, Київ, 2018
Гарріет у свої 15 років знає набагато більше своїх однолітків геть про все на світі. Але не знає елементарних сторін дівчачого життя: як правильно одягатися, фарбуватися, як спілкуватись з однолітками…. Вона читає не модні журнали, а «Оксфордський словник». Вона – ґік. А це круто. Це означає відрізнятися від інших: бути яскравою особистістю і бути «заточеною» на щось понад все. Але раптом її життя змінюється – абсолютно випадково вона отримує шанс стати обличчям модної фірми.




Голлі Смейл «Дівчина-ґік. Модель-незграба» BOOK CHEF, Київ, 2017
Гарріет ще й досі дівчина-ґік. Хоча і працює моделлю на токійських подіумах, дефілюючи в модних сукнях під світлом софітів. Не все в неї виходить, та це не зупиняє Гарріет – вона розуміє, що мода – жорстокий бізнес. Тому на героїню чекають неприємності та інтриги. І приходить розуміння того, як виглядає модельний бізнес зсередини. 
Навіщо читати: Легкий для сприйняття, захоплюючий текст. Обидві книги занурюють в себе та дозволяють пережити всі події разом з головною героїнею. Таким чином, дівчина-ґік, шукаючи себе та втілюючи мрії звичайного підлітка, допоможе кожному читачу прийняти власну сутність. Книга має один недолік – Вона не може існувати одна, доведеться купувати обидві. 
Як читати: Запросити подругу, з якою можна буде потім все-все обговорити. Доповнювати атмосферу прочитання какао, пледом і гарною музикою.

Немає коментарів:

Дописати коментар