понеділок, 29 грудня 2014 р.

Книжка року 2014

Рік війни. Рік Майдану. Рік втрат і згуртування, зміцнення, свідомості і зрілості добігає кінця. Рік відліку національної зрілості і переосмислення основ і критеріїв, власних і національних. Напружений, складний, тяжкий він став роком очищення і прагнення довершеності і досконалості. Політична насиченість року помітно відбилася на культурному і лтературному житті. Попри втрати, рік приніс відкриття і здобутки. А ще, спростував тезу "Коли говорять гармати, музи мовчать". Музи не мовчали, настільки хто міг, але не мовчали. Що з того вийшло, дивіться і читайте. 

Софія Андрухович. Фелікс Австрія. - Львів: Видавництво Старого Лева, 2014
Роман Софії Андрухович струсонув літературні смаки читачів цього року. Жодна книжка року не мала стількох прихильників і противників як вона. "Фелікс Австрія" - це роман про стосунки жінок і країн, націй і мов, про узалеження і свободу вибору, про побіт і смак, відданість і жертовність, Станіславова кінця ХІХ - початку ХХ століття. Визнана кращою "Книгою року ВВС - 2014".

Сергій Жадан. Месопотамія. - Харків: Клуб сімейного дозвілля, 2014.
Для багатьох "Месопотамія" Сергія Жадана уже стала улюбленою, дехто вважає її кращою книгою року. Безперечно одне: книга від автора, що творить сучасну українську літературу, не залишає байдужими нікого. Унікальний формат тексту! Дев'ять прозових історій / біографій і тридцять віршованих уточнень / узагальнень - ось таке змістовне наповнення "Месопотамії".
Абсурд і надія, смерть і життя, любов і зрада, сміх і сльози, горілка й цигарки, філософські відступи, фантастичні образи, перемога добра над злом, вишукані метафори й специфічний гумор - Жадан пише про все, що хоче. І виходить це в нього неперевершено!

Мартін Поллак. Мрець у бункері / Пер. з нім. Н.Ваховська. - Чернівці: Книги - ХХІ, 2014.
З перекладних книжок на першому місці цілий рік тримається "Мрець у бункері" Мартіна Поллака (в перекладі нелі Ваховської). Це чудовий документальний роман, у якому Мартін Поллак вирушає в мандри власною сімейною історією. Дослідження свого минулого та нацистського спадку Австрії письменник робить без осуду - Мартін Поллак співпереживає і катам, і жертвам. Ставлячи собі і читачу низку важливих етичних запитань. 

Майдан і війна - це два центральні мотиви, що виникали майже в усіх літературних проектах 2014 року. Протягом 2014 року на книжкових полицях з'явилися понад два десятки книжок, присвячених Майдану, революції, Небесній сотні тощо. Книги-реквієми, книги-свідчення, книги-антології фб-статусів. художні альбоми, збірки поезій і прлзи - усі як одна мають на меті зафіксувати для майбутнього важливий історичний момент. Ось тільки деякі з книжок "про Майдан": "Казка про Майдан" Христини Лукащук (Видавництво Старого Лева), "Я з Небесної Сотні" Марка Рудневича (А-ба-ба-га-ла-ма-га), збірка колонок Прохаська, Андруховича, Жадана, Винничука, Ципердюка "Євромайдан: Хроніка Відчуттів" (Discursus), збірка новел "Євромайдан. Хроніка в новелах" (Discursus), "Літопис самовидців. Дев'ять місяців українського спротиву" (Комора), "Єлюди" Крістіни Бердинських (Брайт Букс), "Faнтомная боль # майдан".   
Вірогідно, у майбутньому на основі цих "документів епохи" будуватиметься грунтовне осмислення історичних подій 2013-2014 років, а тому особливо добре, що було неодноразово зафіксовано суто людський, суб'єктивний вимір української революції. Чи не вперше в історії України науковці мають до опрацювання такий величезний масив інформації з різноманітних джерел - і це стане як багатством, так і додатковим ускладненням для написання історії. 

Книги "про війну" також є. "Казки мого бомбосховища" Олексія Чупи (Клуб сімейного дозвілля), "Вірші з війни" Бориса Гуменюка (Видавництво Сергія Пантюка), "Історії зі Сходу на Захід" Маргарити Сурженко, також "Літопис самовидців. Дев'ять місяців українського спротиву" (Комора) охоплює події до серпня 2014 року... і ще - нові поезії Сергія Жадана, Любові Якимчук та інших... 

Рік порадував ще цікавими новинками у різних жанрах: майже-антиутопія Артема Чапая "Червона зона", новий навколо-історичний містичний роман Галини Пагутяк "Магнат", друга серія кротічих історій від Прохаськів "Куди зникло море?", поетичні збірки Маріанни Кіяновської, Ірини Старовойт, Катерини Калитко, Ірини Шувалової, і навіть "збірка низької поезії та примітивної лірики" (а насправді, фейсбук-віршів) "Пісні пісні" Андрія Бондаря.

На жаль, 2014 рік став роком масової втрати, тих, кого ми любили,  на кого рівнялися, брали у своє життя. Почалося з Майдану і Небесної Сотні. Продовжилося війною. Влітку не стало Всеволода Нестайка, класика української дитячої літератури. Потім, 1 грудня відійшов президент Українського ПЕН-клубу, моральний авторитет нації, письменник, філософ Євген Сверстюк. Остання втрата - Олег Лешега. Сподіваємось, що вони залишаться в нашій пам'яті, а їх твори продовжать життя. 

Немає коментарів:

Дописати коментар