четвер, 17 листопада 2022 р.

Книжки для підлітків до Міжнародного дня толерантності

16 листопада у всьому світі відзначають Міжнародний день толерантності. Саме в цей день 1995 року державами-членами ООН на Генеральній конференції ЮНЕСКО було прийнято та урочисто проголошено Декларацію принципів толерантності.
Це було зроблено для того, щоб привернути увагу до обов’язку поважати права та свободи людини, підняти громадську свідомість та врахувати небезпеку приховану в нетерпимості, протидіяти її проявам, а також сприяти формуванню психології толерантності.
На жаль, у сучасному суспільстві спостерігається багато випадків нехтування загальнолюдськими цінностями, порушення прав людини, а найгірше те, що це дуже часто стосується дітей у різних сферах життя. Неодноразовими є ситуації нетолерантного ставлення до дитини у сім’ї, або з боку інших дітей та дорослих в освітніх закладах чи осередках дитячого дозвілля.
Надзвичайно важливо формувати в людини розуміння толерантності та терпимості ще з дитинства.
Центральна бібліотека Солом'янки на Освіти, 14а, у свою чергу, рекомендує книжки, які допоможуть сформувати в дітей та підлітків доброзичливе ставлення до “інакшості”.

Гридін Сергій “Не-ангели”
“Не-ангели” - повість, в центрі сюжету якої знаходиться добрий та чуйний підліток Олесь. Одначе в його житті не все складалося так добре, як би хотілося. Справжніх друзів у нього не було, сімейні проблеми також завдавали труднощів і травмували. Деякий час хлопець знаходив спокій, лише занурившись у книжки.
Невдовзі все стало ще гірше, Олесь пережив біль втрати через смерть подруги, з якою лише встиг зблизитись, а сімейні проблеми ще більше загострилися. Тотальна несправедливість зробила хлопця дуже вразливим, і він почав дуже емоційно на неї реагувати.
Обставини привели до того, що підліток невдовзі опинився на вулиці. На сторінках книги ми бачимо всю небезпеку, яка може спіткати дітей, що через байдужість оточуючих, змушені пов’язати своє життя з вулицею. Разом з тим, ми спостерігаємо, який вплив на внутрішній світ хлопця, його сприйняття та формування характеру має такий життєвий досвід.

Бойн Джон “Хлопчик у смугастій піжамі”
Головним героєм повісті є дев’ятирічний хлопчик Бруно. Його батька назначили комендантом концтабору, і вони всією сім’єю переїхали з їхнього красивого будинку в Берліні у зовсім інше місце, яке йому одразу не сподобалося.
До того часу Бруно жив своїм комфортним життям, не знаючи, що відбувається навколо, не розуміючи, що існує інше життя, в якому люди не лише не мають комфортних кімнат та смачної їжі, а й вважаються ворогами Німеччини, яким відмовлено в звичайних людських потребах, і вони приречені на рабство та смерть.
Недалеко від будинку Бруно була огороджена колючим дротом територія, де мешкало багато чоловіків та хлопчиків. Незабаром Бруно познайомився з одним із них, який мав дивне ім’я Шмуль. Ця зустріч стала початком своєрідної дружби між хлопчиками з “різних світів”, а також доказом того, що життя може в будь-який момент стати геть іншим.

Гант Лінда Муллалі “Риба на дереві”
Роман “Риба на дереві” про добродушну та щиру дівчинку Еллі. Вона велика фантазерка та має неабиякий хист до малювання, але їй надзвичайно важко вчитися читати та писати, бо Еллі хворіє на генетичну хворобу - дислексію.
Дівчинці здається, що літери стрибають у різні сторони і відмовляються ставати у рядок. Вона дуже зосереджено працює над тим, щоб таки здолати ці літери і навчитися читати, але, на жаль, їй нічого не вдається.
Еллі переживає великий дискомфорт через приниження однокласників і зауваження з боку вчителів, адже вона ще й соромиться своєї хвороби і нікому про неї не каже.
Усе це неабияк вплинуло на самооцінку школярки та її внутрішній душевний стан. Але невдовзі в класі з'явився новий учитель, містер Деніелс, який у кожній дитині бачить унікальність та кожній намагається допомогти.
Саме турбота цього вчителя і його відданість справі змінюють життя Еллі. Він працює над тим, щоб допомогти дівчині розкритися та полюбити себе. Відтак життя Еллі змінюється, вона починає вірити у власні сили та розуміти, що бути "інакшим" - це дуже круто.

Немає коментарів:

Дописати коментар