пʼятницю, 4 березня 2016 р.

Березневе читання

Книга – найкращий спосіб трохи відволіктися від реальності, щоб відпочити морально й фізично. Кожен літературний витвір – це цілий світ, герої якого надають важливі життєві уроки.
Пропонуємо вам підбірку з десяти книг для жінок. Серед них - класика, сучасні твори. Можливо, ви знайдете щось на свій смак.

Еріх Марія Ремарк - "Життя у позику"
Це роман про кохання автогонщика Клерфе і дівчину Ліліан, яке розгортається у повоєнний період Європи. Ліліан хвора на туберкульоз. Вона хоче взяти від свого короткого життя якнайбільше, не будуючи жодних планів, не упорядковуючи особистого життя. Герої твору шукають щастя в кожному моменті, адже процент на одужання Ліліан дуже малий. 
  Проживаючи кожен день, як останній, закохані намагаються насолодитися усім тим, що має їм життя, поки воно у них є. 
    "Про щастя можна говорити хвилин п’ять, не більше. Тут нічого не скажеш, крім того, що ти щасливий. А про нещастя люди можуть базікати хоч усю ніч"

Еліс Манро – «Дороге життя»
У 1968 році з’явилася перша збірка оповідань канадської письменниці Еліс Манро, яка досі була не дуже відома в нашій країні. Лише у 2013, через 4 дні  після того у свої 82 роки вона стала лауреатом Нобелівської премії як «майстер сучасного оповідання», вперше її твір переклали на українську мову.
   «Дороге життя» - це колекція коротких історій, читаючі які, здається, що вони були написані саме про тебе. Ці оповідання про нещасні випадки та небезпеки, від’їзди та повернення додому, вони як вигадані так і реальні, й яскраво описують незабутній портрет, яким дивним, небезпечним, екстраординарним та незвичайним може бути життя.


 Колін Маккалоу – «Ті, що співають у терні»
Роман-бестселер 1977 року австралійської письменниці письменниці Колін Маккалоу. Романтична сага про три покоління сім’ї австралійських робітників, людей, які шукають своє щастя. Книга поділена на 7 частин і наповнена правдивими і яскравими деталями австралійського буття, картинами природи та міцною любв’ю до рідної землі.
   У центрі сюжету - життя сім’ї Клірі. Родина зробила шлях від новозеландських бідняків до управителів одного з найбільших австралійських маєтків Дрогеди та захоплююча та зворушлива історія, про взаємне, але неможливе кохання дівчини Меггі та католицького священника Ральфа.
    «Птах з шипом терну в грудях кориться непорушному закону природи; він сам не знає, що за сила змушує його кинутися на вістря і померти з піснею. В ту мить, коли шип пронизує його серце, він не думає про близьку смерть, він просто співає, співає доти, доки не вичерпається голос і не обірветься подих. Але ми, коли кидаємося грудьми на терни, - ми знаємо. Ми розуміємо. І все одно - грудьми на терни. Так буде завжди».


Елізабет Гілберт – «Їсти, молитися, кохати»
«Їсти, молитися, кохати» - надзвичайно щира розповідь жінки про духовне переродження і позитивні зміни у житті. Автор книги на власному прикладі довела, що навіть після найбільших криз можна не лише відновитися, а й відкрити в собі нові грані, можливості та рівні переживань. 
   У героїні роману, Ліз Гілберт було все, про що може мріяти жінка – чоловік, будинок, кар’єра – але вона не почуває себе щасливою і хоче знайти  те, що вона дійсно хоче від життя. Розлучившись з чоловіком , ризикуючи всім, Ліз відправляється у подорож світом й стає на шлях самопізнання. Вона насолоджується їжею перебуваючи у Італії, силою молитви та медитації  в Індії, й знаходить своє кохання на Балі. 
    "Мені потрібне зцілення та спокій, а їх може подарувати тільки самотність".

Джоанн Харріс – «Шоколад»
       В тихе містечко Франції занесло прекрасних незнайомок, молоду жінку Віанн та її дочку, які не мають майже нічого крім рецептів неймовірних кондитерських ласощів. Відкривши шоколадню вони назавжди змінять життя містечка, адже якимсь чудесним чином Віанн дізнається про потаємні бажання жителів містечка і пропонує кожному саме такі шоколадні ласощі, які змушують його знову відчути смак життя.
Читаючи роман відчуваєш цей неповторний аромат та смак шоколаду...
     "Хороший місяць  - березень: лютий відступає в задні двері, на порозі передньої чекає весна. Місяць, що обіцяє зміни".

Шодерло де Лакло - "Небезпечні зв’язки"
"Небезпечні зв’язки" - це роман у листах. У 1782 році цей знаменитий роман про секс, інтриги і зрадництво в дореволюційній Франції викликав справжній фурор по всьому світу.
     Колишні коханці маркіза де Мертей і віконт де Вальмон – відчайдушні інтригани; за кожним з них тягнеться шлейф зламаних доль. Нова обрана жертва – юна прекрасна спадкоємиця Сесіль Воланж; Вальмон погоджується спокусити її, побившись об заклад із маркізою, хоча самого його куди більше приваблює прекрасна мадам де Турвель, що славиться своєю бездоганною репутацією у світі. Поки ці аристократи ведуть безжальні ігри з чужими серцями, їхні власні виявляються далеко не такими захищеними, як би їм того хотілося.
"Жінка, яка бажає зберегти свою свободу, кохає не так сильно, як запевняє".

Анна Франк - "Щоденник"
Записи нідерландською мовою, які вела тринадцятирічна єврейська дівчинка Анна Франк з 12 червня 1942 по 1 серпня 194 року в період нацистської окупації Нідерландів. 
  Дівчинка протягом 25 місяців разом з сім’єю переховувалась в окупованих Нідерландах та вела щоденник, який різко завершується у 1944 році, коли її родину було зраджено і доправлено до табору смерті Освенцим. Живим залишився лише батько Анни, Отто, саме він опублікував щоденник у 1947 році. Щоденник маленької дівчинки торкнеться серця кожного...
"Хто щасливий, той робить щасливим всіх інших".

Джон Фаулз - "Коханка французького лейтенанта"
    Незвичайний роман англійського письменника Джона Фаулза виданий у 1969 році про кохання. Дія відбувається в середині XIX ст. Роман розповідає про забезпеченого і освіченого молодого чоловіка, який цікавиться палеонтологією, про те, як він розривається між справжнім коханням до жінки, яку всі вважають пропащою, і обов’язком джентельмена. 
Роман приніс автору світове визнання.


Маргарет Мітчелл – Віднесені вітром»
Роман «Віднесені вітром» описує події, які відбуваються протягом 12 років. Головною темою роману є загальнолюдські цінності і долі людей, що живуть у вирії історичних подій, адже південь США, де відбуваються події роману,  знаходиться в одному  з найскладніших періодів життя країни, в час Громадянської війни (1861-1865) та повоєнної Реконструкції.
     Ця книга про кохання та розчарування, дружбі та зрадництві й про події страшної війни.
«Віднесені вітром» - популярна книга, що стала улюбленою для багатьох жінок різних поколінь. 
"А понад усе пізнала вона мистецтво таїти від чоловіків гострий і спостережливий розум, маскуючи його невинно-простодушним, як у дитини, виразом обличчя".

Маргарет Етвуд - "Розповіді служниці"
Букерівська лауреатка Маргарет Етвуд написала блискучу антиутопію. Недалеке майбутнє, на території США постає теократично-тоталітарна республіка Геліад, керуючі якої у зв’язку з катастрофічно низьким рівнем народжуваності створюють центри, де готують Рабинь – жінок, які можуть народити дітей еліті, а інших відправляють на каторжні роботи до таборів.
      «Розповіді служниці» - це соціальна фантастика про гендерну нерівність з ідеєю про те, що все можна видати за благо, лише маючи правильно сконструйовану мету, що виправдає все.


Джерело: TakProsto

Немає коментарів:

Дописати коментар