вівторок, 19 травня 2015 р.

Сім найсвіжіших дитячих книжок про дім і мандри


Українські видавництва добряче попрацювали, щоб підготувати до весняних фестивалів і виставок найцікавіші новинки для дітей і підлітків. Родзинкою добірки, що підготувала «Україна молода», є унікальні книжкові проекти.
«Маєчка, правдива історія про відданість, любов і дружбу» мистецька книгарня Nеbо. Авторки видання - Юлія Лактіонова та Поліна Дорошенко (ім’я цієї молодої художниці вже відоме у світі завдяки міжнародному каталогу «Білікруки»). Маєчка — вуличне щеня, в якого, попри нелегку собачу долю, все складається на диво добре. До свого щастя Маєчка прийшла, як то нерідко буває, через страждання. Мораль: підбирайте вуличних собак, і вони віддячать вам непідробною любов’ю і відданістю. До слова, книжка ця непроста: кожна сторінка містить відривну листівку з портретами реальних вуличних песиків і котиків, яким пощастило знайти добрих господарів.


Відома в Україні й світі арт-студія «Аґрафка» представила читачам нову книжку-картонку «Мій дім і речі в нім» («Видавництво Старого Лева»). Ця книжка-розглядалка ознайомить найменших читачів із домашнім устроєм, а також навчить упізнавати й називати речі, якими найчастіше користуються в побуті. Книжка й сама — мов дім: розгортаєш і потрапляєш у різні кімнати — від передпокою до даху. Отак у вітальні неодмінно є книжкова поличка й навіть електронна книжка примостилася на журнальному столику. Відразу видно, що в цьому домі живуть читачі.

«Дзеркалинка» американського письменника Брейдіна Фейнворта й української художниці Юлії Соботюк («Основи», переклав із англійської Дмитро Павличко) — лише на перший погляд простенька книжка-картинка. Насправді-бо в ній порушується вельми філософська тема віднайдення свого «я» маленькою людиною. За сюжетом героїня книжки — дівчатко Ванеса — одного ранку з’ясовує, що у дзеркалі зникло її відображення (це і є Дзеркалинка — дзеркальний двійник дівчинки). Читайте: дитина ввійшла в той вік, коли починають поставати перші екзистенційні питання, — перший пошук себе і Свого місця у великому світі. Книжка — добра терапія для дитячого «перехідного» періоду, що допоможе батькам і дітям пережити перші вікові кризи.

Цікавий і неординарний проект для дітей представило нове видавництво «Жолудь». «Льодовики та гейзери. Мандрівка в Ісландію» Кирила Бурмаченка — їхня перша ластівка, виконана у формі книжки- картинки. Видання, як зрозуміло з назви, присвячено мандрівці в Ісландію, одначе не звичайному туру «все включено», а справдешній пригоді з велосипедами, наплічниками, вулканами, чудовиськами й навіть... несподіваною зустріччю зі співачкою Бйорк у метро й концерту гурту Sigur Ros! Сподіваємося, ця барвиста книжка потягне за собою подібні мандрівки іншими нетиповими для туристичних маршрутів країнами.

Не так давно ми писали про збірку «Нечиста сила» Василя Короліва-Старого, в якій із любов’ю описано життя українських фольклорних істот. Однією з таких істот є Хуха Моховинка. Зворушливу казку про добру Хуху на ім’я Моховинка, яка втрачає свій дім, але не перестає вірити в добро, перевидали двоє ентузіастів — Мар’яна Мусій і Андрій Щербак, який і проілюстрував книжку. Тепер це повноформатний кольоровий проект із розкішними ілюстраціями. Із нього маленькі читачі дізнаються, хто такі Хухи і якими вони бувають, що вони роблять у цьому світі й чому їх не можна ображати. Завдяки художнику, який осучаснив старих персонажів, знайомих багатьом дорослим читачам із дитинства, маленькі Хухи полюбляться й сучасним дітлахам на довгі роки.

Ще одне перевидання у списку — славнозвісна трилогія Галини Малик «Незвичайні пригоді Алі» («А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА») — «Незвичайні пригоди Алі в країні Недоладії», «Країна сяк-таків» і «Третя подорож Алі» тепер доступні в одному виданні, (що дуже зручно, зважаючи на наявність книжки у шкільній програмі з літератури). Пригодницька й багато в чому повчальна трилогія Галини Малик — один з улюблених творів малих читачів, і хоч далеко не всі дітлахи на початку повісті хочуть бути схожими на Алю, яка звикла нічого не дороблювати, наприкінці малі читачі, ймовірно, замисляться й про свої звички щось там не доїдати й не допивати.

Львівське видавництво «Урбіно» потішило шанувальників таланту Люсі- Мод Монтгомері шостим романом із циклу про Енн — «Енн із Інглсайду» в чудовому перекладі Анни Вовченко. Улюблена героїня мільйонів читачів у всьому світі остаточно виросла, тепер вона — мати шістьох дітлахів, у кожного з яких — своя вдача, свої біди й гризоти і свої пригоди. Авторка з любов’ю і гумором описує життя дружної родини Блайтів і між іншим подає цікаві й психологічно достовірні моделі виховання дітей у різних ситуаціях (непослух, втрата домашньої тваринки, дитяча дружба тощо): Утім, виховання батьків, ясна річ, не є метою письменниці, але чи значить це, що книжки нас не виховують?

Джерело: "Україна молода"

1 коментар:

  1. Для любителів української літератури можу порадити літературно-художній журнал Дніпро. Журнал орієнтований на смаки сучасного читача, та має такі рубрики: проза, сучасна українська поезія, драма та багато інших.
    Також, в ньому публікуються багато сучасних українських авторів.
    http://www.dnipro-ukr.com.ua/

    ВідповістиВидалити