вівторок, 24 березня 2020 р.

Туберкульоз не тільки медична проблема

Привід до занепокоєння
Щороку туберкульоз забирає життя в майже пів мільйона людей у всьому світі. На жаль, наша країна – серед лідерів з поширення туберкульозу. Міністерство охорони здоров’я констатує: в Україні зазвичай туберкульоз виявляється у пізній стадії, у цьому випадку шансів на одужання дуже мало. Щороку в країні від туберкульозу помирає 4 тисячі пацієнтів, тобто 11 людей кожного дня.

Прогнози та наслідки
Туберкульоз – серйозна хвороба, але у більшості випадків вона лікується. Згідно зі статистикою, щороку 60% хворих на туберкульоз повністю вилікувались. Головне – вчасно виявити проблему. Перший період після інфікування туберкульоз може розвиватися в організмі безсимптомно. 
Розберімося спочатку, що ж таке туберкульоз. Це інфекційне захворювання, збудником якого є мікобактерія туберкульозу. Захворювання передається переважно повітряно-крапельним шляхом. Бактерія, яка потрапила в легені, починає розмножуватись, при цьому імунна система намагається її сповільнити. І тільки через деякий час людина починає відчувати нездужання.
У 90% випадків туберкульоз вражає легені. Однак, це захворювання може ушкодити нирки, хребет, мозок, лімфатичні вузли, кишківник, шкірні покриви, статеві органи тощо. Ще одна проблема туберкульозу – що ця бактерія є стійкою до умов навколишнього середовища.
Чому Україна не може подолати епідемію
Причин, які впливають на поширення туберкульозу, багато.
Українці не часто відвідують лікаря, віддаючи перевагу самолікуванню. Переносять хворобу на ногах. 
Ще одна проблема – культура поведінки у громадських місцях, тобто її відсутність. Якщо у людини навіть легка застуда, то найкраще уникати великого скупчення людей, або хоча б кашляти чи чхати у хустинку. Банальне правило, але воно може зупинити поширення вірусу.
Важливу роль відіграє гігієна – провітрювання приміщень, регулярне миття рук після відвідування громадських місць, ретельне промивання продуктів перед споживанням, а також медична маска (її варто змінювати кожні 2 години) під час спалаху вірусів теж можуть уберегти від туберкульозу.
Також важливим є харчування, яке має бути збалансоване із достатньою кількістю вітамінів та поживних речовин. Зловживання цими пунктами збільшує ризики захворіти на туберкульоз.
Як упередити хворобу?
Вітчизняні сімейні лікарі рекомендують кожному пацієнтові регулярно проходити перевірку у медиків та що два роки робити флюорографію. У цивілізованих країнах на огляді в сімейного лікаря пацієнт заповнює анкету, де відповідає на запитання, що можуть визначити можливість захворювання. Якщо лікар бачить потребу – він пропонує пацієнту здати мокротиння на аналіз. Він покаже, чи є в організмі збудник хвороби, вже за дві години, й пацієнт зможе почати лікуватися.
За умов нашого буття кожен мусить дбати про себе й турбуватися про своє здоров’я завчасно.
А на сполох потрібно бити, коли ви спостерігаєте симптоми, позначені на запропонованій схемі.

Міфи про туберкульоз
А щодо розвінчування 10 найпоширеніших міфів про туберкульоз корисно почитати на сайті МОЗ
Експерти громадської організації «Інфекційний контроль в Україні» спростовують найбільш поширені міфи про туберкульоз. Зокрема, міф перший: туберкульозом можна заразитися, якщо користуєшся книгами, предметами побуту, іншими речами хворого, споживаєш їжу, яку приготував або продавав хворий, або через користування спільним посудом. 

Будьте здорові! Бережіть себе і близьких!
Допис складено за матеріалами ресурсу «24 канал»

Немає коментарів:

Дописати коментар