середу, 30 листопада 2016 р.

Зустріч в бібліотеці

29 листопада в бібліотеці на Солом'янці відбулася зустріч юних читачів з українською письменницею Бабкіною Катериною Богданівною. Авторка ряду поетичних збірок, оповідань, романів та дитячих повістей розповіла дітям про казкових героїв своїх книг. 

вівторок, 29 листопада 2016 р.

Заради майбутнього України


22 листопада пункт видачі "Жуляни" бібліотеки імені Ф.Достоєвського організував мистецьку виставку художниці Марини Соченко "Заради майбутнього України" в школі № 279 мікрорайону "Жуляни". На виставці представлена 51 робота: портрети загиблих на Майдані - героїв Небесної Сотні та воїнів АТО, а також портрети живих героїв. Член Спілки художників України, викладач художньої Академії була активною учасницею Майдану, тому її розповідь про ті  події була емоційною і цікавою. Заключним акордом заходу став виступ вокального гурту "Різнобарв'я талантів України"  

понеділок, 28 листопада 2016 р.

"Поставте скибку хліба на стакан і голову схиліть в скорботі вічній"


Щороку четвертої суботи листопада в Україні відзначають День пам'яті жертв голодомору та політичних репресій. Година-реквієм, приурочена цьому дню, відбулася в бібліотеці на Солом'янці. Працівники читальної зали розповіли про одну з найтрагічніших сторінок української історії - геноцид українців в 1932-1933 роках шляхом спланованого комуністичною владою голодомору. Хвилиною мовчання присутні вшанували всіх убієнних голодомором жертв штучного голоду.         


                                                
                                                                       

середу, 23 листопада 2016 р.

Поет і воїн Влад Сорд

Сьогодні до бібліотеки на Солом'янці завітав активний учасник Майдану, а зараз воїн, розвідник Збройних Сил України і ліричний глибокий поет - Влад Сорд. Разом із своїми побратимами він представив свою збірку поезій "Трансгрес(і)я", яка вийшла в світ за ініціативи Вікторії Гранецької та вінницьких активістів.Влад Сорд пішов добровольцем в АТО ще у 2014 році. Воював у лавах Правого сектору, батальйонах "Азов" та ОУН. Побував у найгарячиших точках Донбасу - від Слов'янська до Пісків та шахти "Бутівка"."Трансгрес(і)я" - дебютна книга молодого воїна та поета, до якої увійшли вибрані вірші різних років українською і російською мовами. Це філософські, психологічні, езотеричні тексти про війну, революцію, любов та боротьбу за свободу.  

"Толерантність - крок до свободи"

«Любов виникає з любові, коли хочу, щоб мене любили, я сам першим люблю» 
                                                                   Григорій Сковорода

 Толерантність (від лат. tolerantia – терпіння) – у загальному значенні здатність приймати щось, не схвалюючи це. Термін виник як формула терпимості щодо релігійних меншин та сект унаслідок протестантської Реформації. Тепер цей термін використовується для позначення широкого кола терпимого ставлення до способу життя та існування соціальних груп, політичних партій або ідей, які дехто вважає неприйнятними. Толерантність - це здатність без агресії сприймати думки, поведінку, форми самовираження та спосіб життя іншої людини, які відрізняються від власних. Формуванню толерантності сприяють знання, відкритість, спілкування та свобода думки, совісті й переконань. Також толерантність – це єдність у різноманітті те, що переходу від війни до культури миру. Сьогодні толерантність – яскравий показник ступеню демократичності кожної держави й одна з умов її розвитку. Політична толерантність є основою для плідних міжнародних відносин. Для того, щоб досягти успіху у власному житті, не витрачати сил на конфлікти, «побутові війни», кожному доцільно сформувати у собі толерантність як рису характеру. Для цього необхідно:

• бути готовими до того, що всі люди різні – не кращі й гірші, а просто різні;

• навчитися сприймати людей такими, якими вони є, не намагаючись змінити в них те, що нам не подобається;

• цінувати в кожній людині особистість і поважати її думки, почуття, переконання незалежно від того, чи збігаються вони з нашими;

• зберігати «власне обличчя», знайти себе і за будь-яких обставин залишатися собою.

понеділок, 21 листопада 2016 р.

Легенда України - Левко Лук'яненко

В центральній бібліотеці Солом'янки - легендарний державник, засновник Української Гельсінської Групи, автор "Акту про Незалежність України", Герой України, дисидент і справжній борець, який на зламі епох творив сучасну Україну - Левко ЛУК'ЯНЕНКО.
Пан Левко вже давно відійшов від великої політики, та до його ідей, порад та думок досі дослухаються керманичі нашої держави, найвідоміші українські діячі. 
В бібліотеці, на зустрічі з молоддю Левко Григорович говорив про національну гідність та ідею, боротьбу й супротив, про теперішній час у новітній історії нашої держави і визначальне місце молоді в ньому! 

суботу, 19 листопада 2016 р.

Фундація Дарини Жолдак

  17 листопада в рамках пілотного проекту Фундації Дарини Жолдак "Місяць творчого читання" в бібліотеці імені Ф.Достоєвського пройшов  "Мовний тиждень". Заняття другого модулю - творчість, ігри, квести тощо були проведені з учнями 1-го класу ліцею №144 м.Києва. 

                           

суботу, 12 листопада 2016 р.

Незабутні миттєвості ліричного слова!

10 листопада у нашій бібліотеці відбувся вечір пісні та поезії "Лірика золотого листопада" Це дійсно був золотий листопадовий вечір! Золотий не тільки тому, що пожовкле листя нагадує про сонячне літо, а й тому, що зустрілись "золоті - талановиті жінки - поетеси".
Вінок чарівності, добра, кохання та надії подарували поетеса Тетяна Череп-Пероганич (м.Київ) письменниця Іванна Стеф'юк (м.Чернівці), поетеса Лілія Батюк-Нечипоренко (м.Київ) та наша кримчанка–поетеса, композитор, перекладач та співачка Юлія Качула.
Маса приємних вражень і незабутніх миттєвостей залишилися наспогад нашим читачам і гостям зустрічі.

середу, 9 листопада 2016 р.

Письменник та мислитель

11 листопад - 195 років від дня народження Федора Достоєвського. Напередодні ювелею письменника в бібліотеці відбулася літературна година з нагоди цієї дати. Бібліотекарі ознайомили користувачів з літературою, яка предствлена на виставці і розповіли про українське коріння класика світової літератури.

На зламі епох: Українська Гельсінська Група


В ці дні ми відзначаємо 40-річчя УГГ, організації, що була одним із чільних рушіїв здобуття Української незалежності, створена 9 листопада 1976 року за ініціативою Миколи Руденка, Петра Григоренка, Оксани Мешко, Олеся Бердника та Левка Лук'яненка. Українська громадська група сприяння виконанню Гельсінських угод вимагала визнання прав людини на свободу слова, друку, зібрань і асоціацій. Відвідувачі бібліотеки імені Ф.М.Достоєвського мали можливість ознайомитись з літературою про УГГ та отримати змістовну інформацію про Гельсінський рух в Україні.