пʼятницю, 28 жовтня 2016 р.

Сашко Лірник: "Батько би порадів за мене..."

Відомий письменник-казкар Сашко Лірник отримав нагорорду "За заслуги перед Збройними Силами України". Про це він повідомив на своїй сторінці у Facebook. В День захисника України нагороду казкарю вручив начальник Генштабу Віктор Муженко. 

Довідка. Справжнє ім'я письменника Олександр Іванович Власюк. Народився в місті Умань Черкаської області. Зараз живе у Києві. 
Колишній учасник київського гурту "Вій", сценарист, актор, телеведучий ("Казки Сашка Лірника"), автор програм. Був членом журі фестивалю авторської пісні "Срібна підкова", постійний учасник фестивалів "Країна мрій", "Шешори", "День Незалежності з Махном", "Етноеволюція", "Трипільське коло". Володар почесного звання "Заслужений працівник культури України". 
Володіє такими музичними інструментами як колісна ліра, варган, бубон, гітара. 
В 2014 році на екрани вийшов мультсеріал "Моя країна Україна" за сценарієм Сашка Лірника.
2011 року у видавництві Олега Петренка-Заневського "Сіма видає" вперше вийшла книжка "Казки Лірника Сашка". В 2013 році це видання на Інтернаціональній виставці ілюстраторів дитячої книжки Mostra degli Illustratori було обране до 50 найкращих художніх творів. В 2014 році книжка "Казки Лірника Сашка" вийшла у видавництві "Зелений Пес" та стала лідером в рейтингу українських книжок. 
Як волонтер Сашко Лірник часто відвідує зону АТО. Став художнім керівником першого волонтерського агітпотягу "Труханівська Січ". Організовує виступи для бійців.

Фото зі сторінки Сашка Лірника у Facebook.

четвер, 27 жовтня 2016 р.

"5 секунд, 5 днів" Сергія Положія

Сьогодні в ЦРБ імені Ф.Достоєвського відбулась перша київська презентація нової книги журналіста, письменника, автора багатьох книг, серед яких "Риб'ячі діти" (2014) та "Іловайськ" (2015) Сергія Положія - "5 секунд, 5 днів". Читачі Солом'янки мали можливість першими відчути смак сучасного, актуального роману про найголовніший алгоритм сьогодення - п'ять секунд, п'ять днів, п'ять років, вічність... 

Історія Криму

26 жовтня 2016 року в ЦРБ імені Ф.Достоєвського відбувся семінар з історії Криму, на якому з доповіддю на тему "Цивілізаційні контакти Візантійської імперії з народами "варварської" периферії: Північне Причорномор'я, Крим, Подунав'я" виступила кандидат історичних наук, докторант КНУ імені Тараса Шевченка Олеся Жданович
Захід відвідали науковці з Інституту історії України НАН України, Києво-Могилянської Академії, Інституту Сходознавства імені А.Кримського НАН України, КНУ імені Тараса Шевченка, НПУ імені М.Драгоманова, КНУБіА.
Доповідь була присвячена взаєминам між тюркомовними кочовиками та Візантійською імперією у ранньому середньовіччі. 
Олеся Жданович висвітлила особливості сприйняття кочових варварів-язичників з точки зору візантійського імперського християнського світогляду. На основі аналізу візантійських джерел здійснена спроба суб'єктивного сприйняття візантійцями нової й незвичної для них східної степової цивілізації.
У доповіді представлені окремі свідчення про зовнішній вигляд, звичаї, обряди та спосіб життя кочовиків, їх взаємини з Візантійською імперією, починаючи з появи на її теренах орд гунів наприкінці IVст. і до дипломатичних стосунків з першими степовими імперіями - Великим Тюркським каганатом та Аварським каганатом у VI ст. З'ясована зацікавленість кочової східної та осілої західної цивілізації у двосторонніх контактах, а також простежена динаміка й еволюція відносин між ними. 

Довідка. Олеся Петрівна Жданович, кандидат історичних наук, докторант Київського національного університету імені Тараса Шевченка. У 2002 році закінчила історичний факультет КНУ імені Тараса Шевченка, там же у 2006 році захистила кандидатську дисертацію на тему "Аріанство в суспільно-політичному житті Римської імперії (кін.ІІІ ст - 325 р.)". З 2002 по 2015 рік працювала в Інституті історії України НАН України (з 2007 року на посаді наукового співробітника).
Зараз прцює над докторською дисертацією "Візантійська імперія і варварський світ у Менандра Протектора". Найближчим часом має вийти друком її переклад праці Менандра Протектора "Менандр Протектор. Фрагменти (аватари і тюрки).Переклад , передмова і коментарі: Олеся Жданович". Також підготовлено до друку низку науково-популярних книг, присвячених кочовикам раннього середньовіччя. 
олеся Жданович є автором понад 20 наукових статей, у тому числі й за кордоном.   

Зустріч з Юрієм Карєвим

26 жовтня в ЦРБ імені Ф.Достоєвського відбулася зустріч з художником, письменником і редактором видавництва «KUS» Юрієм Карєвим. В цей день зал нашої бібліотеки перетворився в художню галерею. У творчій, мальовничій атмосфері наші гості і читачі бібліотеки мали змогу познайомитися не тільки з книгами автора, а й з його роботами з живопису й графіки. 

неділю, 23 жовтня 2016 р.

Вічна пам'ять

22 жовтня 2016 року на 75-му році життя померла  ВАЛЕРІЯ ГАВРИЇЛІВНА ЗАКЛУННА, зірка театру і кіно, Герой України, народна артистка України, народна артистка Росії, лауреат Національної премії імені Т.Г.Шевченка.
"Її ролі, зіграні як в театрі, так і в кіно, стали воістину значущими. Вони відзначені численними призами, заохоченнями вітчизняного та міжнародного рівнів" - йдеться в повідомленні прес-служби Національного театру імені Лесі Українки.
Валерія Гавриїлівна понад 50 років працювала в театрі імені Лесі Українки, зіграла в 40 виставах та знялася в понад 30 радянських фільмах.
В 1978 році Валерія Заклунна талановито зіграла роль Євдокії у фільмі-спектаклі В. Гараніної "Хазяйка". Євдокія - прообраз Євдокії Миколаївни Ільченко, першого директора бібліотеки імені Ф.Достоєвського.
Прощання з актрисою відбудеться 25 жовтня, в її рідному театрі.

середу, 19 жовтня 2016 р.

Українські книжки - найкращі

Цього року до каталогу "Білі круки-2016" потрапила повість Оксани Лущевської для молодших підлітків "Вітер з-під сонця", яку видав "Фонтан казок", та пізнавальна книжка Катерини Міхаліциної для дошкільнят та  молодших школярів "Хто росте в парку" від "Видавництва Старого Лева".

У повісті "Вітер з-під сонця" Оксана Лущевська порушує одразу кілька важливих тем - теми втрати, теми стрімкого внутрішнього дорослішання, спричиненого зовнішніми обставинами, теми першої симпатії...Літо, курортне містечко, Риська, яка тут живе і змушена влітку працювати разом з батьками, бо "сезон". І Женька, котрий приїздить із сім'єю на відпочинок, але цього разу вони з мамою приїхали сюди вже без батька... Реальність загострюється, перше почуття зароджується в дуже непростих обставинах, це літо зовсім не таке приємне й безжурне, яким воно буває на літніх канікулах на березі моря. Авторка майстерно описує як атмосферу маленького курортного містечка, так і переживання дітей, які стоять на порозі дорослішання і змушені самостійно долати непрості обставини.  
Книжка Катерини Міхаліциної "Хто росте в парку" - це нон-фікшн для дошкільнят. Авторка створює своєрідну "енциклопедію" паркових дерев, цікаво і зрозуміло описуючи їхні визначальні риси. Дитина знайомиться з деревами через зворушливу історію про маленький паросток, який шукав, на кого він схожий. "Бо найбільше щастя - це знайти в цьому світі когось схожого на тебе", - пише Катерина Міхаліцина. Окремо треба визначити чудові, ніжні й дуже людяні ілюстрації Оксани Були. Саме вони роблять цю історію особливо зворушливою, а саме видання - таким, що одразу привертає увагу. 
Міжнародний каталог "Білі круки" - це перелік 250 найкращих дитячих книжок із понад 40 країн світу. 

За матеріалами газети "День" від 19 жовтня 2016 року.

четвер, 13 жовтня 2016 р.

"У вогні не горів, у воді не тонув, я здолав у борні смерть свою не одну!"







Час Істини Володимира Білінського

Сьогодні, в переддень великого свята Покрови Пресвятої Богородиці і Дня захисника України, читачі ЦРБ імені Ф.М.Достоєвського зустрілися з відомим дослідником історії середньовічної Московії та України, автором популярних досліджень: тритомника "Країна Моксель, або Московія", двутомника "Москва ординська" та історичної розвідки "Україна-Русь". На основі давніх літописних джерел автор подав досліджені факти, що свідчать про справжню історію Російської імперії, розповів, як на довгі роки було знищено пам'ять про українців-русичів, справжніх спадкоємців київської державності ІХ-ХШ століть.

вівторок, 11 жовтня 2016 р.

"Іван Франко у моєму житті"

Сьогодні в ЦРБ імені Ф.Достоєвського завітав відомий український поет, критик і видавець Іван Андрусяк. На зустріч з письменником прийшли учні ліцею №144. Автор розповів маленьким читачам про письменника Івана Франка, про велич його таланту, про безсмертність написаних ним творів. Це була цікава мандрівка по сторінках Франкових книжок. Франко - улюблений письменник Івана Андрусяка. Тому то він із таким захопленням розповів дітям про ті рядки з його творчості, в яких і мука серця, і надія на всеперемагаючий розум людини, і радість, і печаль, і джерело духовності.



понеділок, 10 жовтня 2016 р.

Відео-музично-літературний перфоманс

Відео-музично-літературний перфоманс за твором «Кілька років зими» - Валентина Терлецького!!!

Жовтневого, дощового, недільного вечора шанувальники творчості запорізького письменника Валентина Терлецького зібралися в центральній районній бібліотеці Солом’янського району імені Ф. Достоєвського!
Справжньою моно-виставою з цікавим відеорядом, читанням, інтерактивом стала презентація новинки автора - "Кілька років Зими" - видавництва "Кальварія"!
Пісні, які виконував лідер рок-гурту "Декаданс", телеведучий і письменник - Валентин Терлецький, граючи на гітарі, доповнили й освіжили творчу зустріч.
Роман-притча, роман-казка, незвичайна історія про сумний світ, де фантазувати заборонено. Де казкарство карається, а бути письменником — це не тільки безглузде, з точки зору заробітку, але й небезпечне для життя заняття. Де за людьми слідкують нишпорки-агенти, а непокірних засилають в страшну «Зону Мороку» або катують перед загадковим «Сірим екраном». А ще це — зворушлива історія про справжнє кохання!!!...

четвер, 6 жовтня 2016 р.

Знайомство з бібліотекою

Іван Андрусяк зустрівся з наймолодшими читачами ЦРБ імені Ф.Достоєвського

Сьогодні в ЦРБ імені Ф.Достоєвського відбулась зустріч з відомим українським дитячим письменником, поетом, головним редактором видавництва "Фонтан казок" Іваном Андрусяком
Книжки Івана Андрусяка захоплюють читачів цікавим сюжетом, мовою та незвичайними героями.
На зустрічі діти мали змогу поспілкуватись з улюбленим письменником та дізнатись, хто такі Стефа і Чакалка, кого боїться Чупакабра, навчитись бути неслухняними та обговорили багато інших захоплюючих питань.
Сумувати не довелось нікому: ні дорослим, ні малим.
Його улюблені "малявки" жваво спілкувалися з автором. Зустріч з письменником залишила в дитячих серцях тепло і радість від спілкування.
В кінці зустрічі письменник презентував книги видавництва "Фонтан казок".