вівторок, 26 травня 2015 р.

"Душа народу бринить у слові"

"Душа народу бринить у слові" - під такою назвою 25 травня в ЦРБ імені Ф.Достоєвського відбулася мовознавча година, присвячена Дню словянської писемності і культури.
В цей день на зустріч з користувачами бібліотеки завітала експерт з української філології Антоніна Агілова. Вона розповіла присутнім про сучасний зміст поняття «культура мови», з якою насамперед пов’язують уміння правильно говорити й писати, вимовляти й наголошувати слова, добирати такі мовно-виразові засоби, які відповідають меті й обставинам спілкування.
Користувачам було запропоновано практичні завдання щодо, конкретних випадків слововживання і надано перелік слів, у наголошуванні яких найчастіше трапляються помилки. Отже мову людина пізнає впродовж усього життя й шліфує своє слово в усній і писемній комунікації. Освіченість, зокрема й мовно-культурна, означає вироблення в кожного постійної потреби вдосконалювати власну літературну мову.

вівторок, 19 травня 2015 р.

Сім найсвіжіших дитячих книжок про дім і мандри


Українські видавництва добряче попрацювали, щоб підготувати до весняних фестивалів і виставок найцікавіші новинки для дітей і підлітків. Родзинкою добірки, що підготувала «Україна молода», є унікальні книжкові проекти.
«Маєчка, правдива історія про відданість, любов і дружбу» мистецька книгарня Nеbо. Авторки видання - Юлія Лактіонова та Поліна Дорошенко (ім’я цієї молодої художниці вже відоме у світі завдяки міжнародному каталогу «Білікруки»). Маєчка — вуличне щеня, в якого, попри нелегку собачу долю, все складається на диво добре. До свого щастя Маєчка прийшла, як то нерідко буває, через страждання. Мораль: підбирайте вуличних собак, і вони віддячать вам непідробною любов’ю і відданістю. До слова, книжка ця непроста: кожна сторінка містить відривну листівку з портретами реальних вуличних песиків і котиків, яким пощастило знайти добрих господарів.


Відома в Україні й світі арт-студія «Аґрафка» представила читачам нову книжку-картонку «Мій дім і речі в нім» («Видавництво Старого Лева»). Ця книжка-розглядалка ознайомить найменших читачів із домашнім устроєм, а також навчить упізнавати й називати речі, якими найчастіше користуються в побуті. Книжка й сама — мов дім: розгортаєш і потрапляєш у різні кімнати — від передпокою до даху. Отак у вітальні неодмінно є книжкова поличка й навіть електронна книжка примостилася на журнальному столику. Відразу видно, що в цьому домі живуть читачі.

«Дзеркалинка» американського письменника Брейдіна Фейнворта й української художниці Юлії Соботюк («Основи», переклав із англійської Дмитро Павличко) — лише на перший погляд простенька книжка-картинка. Насправді-бо в ній порушується вельми філософська тема віднайдення свого «я» маленькою людиною. За сюжетом героїня книжки — дівчатко Ванеса — одного ранку з’ясовує, що у дзеркалі зникло її відображення (це і є Дзеркалинка — дзеркальний двійник дівчинки). Читайте: дитина ввійшла в той вік, коли починають поставати перші екзистенційні питання, — перший пошук себе і Свого місця у великому світі. Книжка — добра терапія для дитячого «перехідного» періоду, що допоможе батькам і дітям пережити перші вікові кризи.

Цікавий і неординарний проект для дітей представило нове видавництво «Жолудь». «Льодовики та гейзери. Мандрівка в Ісландію» Кирила Бурмаченка — їхня перша ластівка, виконана у формі книжки- картинки. Видання, як зрозуміло з назви, присвячено мандрівці в Ісландію, одначе не звичайному туру «все включено», а справдешній пригоді з велосипедами, наплічниками, вулканами, чудовиськами й навіть... несподіваною зустріччю зі співачкою Бйорк у метро й концерту гурту Sigur Ros! Сподіваємося, ця барвиста книжка потягне за собою подібні мандрівки іншими нетиповими для туристичних маршрутів країнами.

Не так давно ми писали про збірку «Нечиста сила» Василя Короліва-Старого, в якій із любов’ю описано життя українських фольклорних істот. Однією з таких істот є Хуха Моховинка. Зворушливу казку про добру Хуху на ім’я Моховинка, яка втрачає свій дім, але не перестає вірити в добро, перевидали двоє ентузіастів — Мар’яна Мусій і Андрій Щербак, який і проілюстрував книжку. Тепер це повноформатний кольоровий проект із розкішними ілюстраціями. Із нього маленькі читачі дізнаються, хто такі Хухи і якими вони бувають, що вони роблять у цьому світі й чому їх не можна ображати. Завдяки художнику, який осучаснив старих персонажів, знайомих багатьом дорослим читачам із дитинства, маленькі Хухи полюбляться й сучасним дітлахам на довгі роки.

Ще одне перевидання у списку — славнозвісна трилогія Галини Малик «Незвичайні пригоді Алі» («А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА») — «Незвичайні пригоди Алі в країні Недоладії», «Країна сяк-таків» і «Третя подорож Алі» тепер доступні в одному виданні, (що дуже зручно, зважаючи на наявність книжки у шкільній програмі з літератури). Пригодницька й багато в чому повчальна трилогія Галини Малик — один з улюблених творів малих читачів, і хоч далеко не всі дітлахи на початку повісті хочуть бути схожими на Алю, яка звикла нічого не дороблювати, наприкінці малі читачі, ймовірно, замисляться й про свої звички щось там не доїдати й не допивати.

Львівське видавництво «Урбіно» потішило шанувальників таланту Люсі- Мод Монтгомері шостим романом із циклу про Енн — «Енн із Інглсайду» в чудовому перекладі Анни Вовченко. Улюблена героїня мільйонів читачів у всьому світі остаточно виросла, тепер вона — мати шістьох дітлахів, у кожного з яких — своя вдача, свої біди й гризоти і свої пригоди. Авторка з любов’ю і гумором описує життя дружної родини Блайтів і між іншим подає цікаві й психологічно достовірні моделі виховання дітей у різних ситуаціях (непослух, втрата домашньої тваринки, дитяча дружба тощо): Утім, виховання батьків, ясна річ, не є метою письменниці, але чи значить це, що книжки нас не виховують?

Джерело: "Україна молода"

понеділок, 18 травня 2015 р.

"Спецоперація геноциду"

"Спецоперація геноциду" - під такою назвою 18 травня в ЦРБ імені Ф.Достоєвського відбулася година-реквієм, присвячена 71-й річниці депортації кримських татар та інших народів із території Криму.
"Операція" депортації почалася рано вранці 18 травня 1944 року і закінчилась по обіді 20 травня. Для її проведення було задіяно 32 тисячі осіб військ НКВС.
Депортованим відводили від 15 хвилин до півгодини на збори, після чого їх на вантажівках транспортували до залізничних станцій. Звідти ешелонами відправляли до місць заслання. Тих, хто чинив опір або не міг іти, часто розстрілювали на місці. У дорозі виселенців майже не годували. Померлих ховали неподалік залізниці, або не ховали взагалі. Кримськотатарські історики наводять цифри - 423 тисячі виселених, з яких 195 тисяч людей загинуло в дорозі та протягом перших півтора року життя у спец поселеннях (близько 46 відсотків народу).
Користувачі бібліотеки вшанували пам'ять і виразили свою солідарність з кримськотатарським народом. 

четвер, 7 травня 2015 р.

"Рани війни болять у нас усіх"

Розуміння війни як трагедії - головний лейтмотив зустрічі, присвяченої Дню пам'яті і примирення та 70-й річниці Перемоги у Другій світовій війні, яка відбулася 6 травня в ЦРБ імені Ф.М. Достоєвського.
В цей день на годину пам'яті до бібліотеки завітав автор книги "Вогняне небо України", ветеран Військ протиповітряної оборони Збройних Сил України, підполковник у відставці Михайло Михайлович Корольов.
Його розповідь була про тих, хто поліг у 1939 - 1945 роках: мирних жителів, військовополонених, остарбайтерів, в'язнів концтаборів, загибле єврейське населення і українців, які воювали за самостійну державу, солдатів у лавах Червоної Армії і лавах союзників по Антигітлеровській коаліції: у польській, канадській, американській армії.
Коли ми бачимо цілісну картину тих подій, тоді стає зрозуміло: війна - це трагедія.
Хвилиною мовчання вшанували присутні всіх, хто віддав своє життя за визволення Батьківщини у Другій світовій війні та у сучасній "гібридній" війні на сході України.

середу, 6 травня 2015 р.

«Обличчя ВІЙНИ»

«Навіть переможна війна — це зло, яке повинно бути припинено мудрістю народів»
Отто фон Бісмарк


Поєднання слів «людина» і «війна» суперечить усім людським законам добра. Але війни — це не тільки минуле людства, це, на жаль, його сьогодення.

Ллється кров у кожному куточку планети, ллється кров у нашій країні… І скрізь гинуть чиїсь батьки, чоловіки, брати, сини... Іде по усьому світові нова війна, ім'я якої — тероризм. В ній немає ніяких правил. Воюють не солдати проти солдатів, а злочинці проти всіх, не виключаючи дітей і жінок, хворих і старих. 70 років, після найстрашнішої, найкривавішої війни ХХ століття, на жаль, не змусили людей схаменутися, вони далі продовжують знищувати самі себе. Напередодні цієї дати хочемо нагадати людям про обличчя, жахи, трагедії ВІЙНИ! Кожен з нас формував своє уявлення про війну з різних джерел. У кожного покоління свій культурний код. Але обличчя війни страшне і потворне.

Сподіваємось, що задокументована історія воєн розбудить у нас інстинкт самозбереження і змусить людей розумних замислитись над власним майбутнім, над тим, що для воєн і смертей не має кордонів, вони можуть прийти в кожну хату, до кожної людини і забрати найдорожче – ЖИТТЯ.
Дєдик, О. Чортківська офензива / О. Г. Дєдик. - Львів : Астролябія, 2013. – 232 с.
Чортківська офензива 7–28 червня 1919 року вписана золотими літерами у воєнну історію України. Розбита і морально пригнічена, позбавлена боєприпасів і загнана у невеликий закуток батьківщини Галицька Армія несподівано розбила й змусила відступати супротивника, який чисельно переважав і був значно краще матеріально забезпечений.



Дах фон, Ганс. Тотальний опір: Інструкція з ведення малої війни для кожного. Частина 1 / Ганс фон Дах. - Львів: Астролябія, 2014. – 166 с.

Легендарна книга швейцарського воєнного експерта майора Ганса фон Даха є чудовим посібником, метою якого є навчити, як перемагати навіть тоді, коли супротивником є, здавалося б, непереможна і суттєво переважаюча військова потуга. Автор розкриває моральні засади, стратегічні цілі, тактику і бойові техніки так званої малої війни. Вихідним принципом служить переконання, що боротьба за свободу не завершується навіть після нищівної поразки у регулярній війні, навіть після цілковитого розгрому армії.


Грабовський, В. Грім / Валерій Грабовський. - Львів: Астролябія, 2009. – 256 с.

Свій роман автор присвячує всім учасникам національно-визвольних змагань, які зі зброєю в руках, з нестертою віковічною історичною пам’яттю, безоглядною синівською любов’ю, із незламною силою духу наближали незалежність України, боролися за сей святий і праведний Чин у ході Другої світової війни.


Ремарк, Е. М. На західному фронті без змін / Еріх Марія Ремарк. – Х.: Книжковий Клуб «Клуб Сімейного Дозвілля», 2014. – 912 с.

Школярів, рибалок, фермерів вирвали зі звичного життя і кинули у криваву бійню. Тисячі з них навіки залишаться на полях війни, тисячі тих, хто виживуть, позаздрять загиблим. Пауль пішов на фронт. Минуло кілька тижнів — і з його класу живими залишилося вісім хлопців. А війні не видно кінця...




Гашек, Я. Пригоди бравого солдата Швейка / Ярослав Гашек. – К.: А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА, 2009. – 736 с.

Сміх крізь сльози. Меморіальна дошка автора на одному з будинків столичної вулиці Володимирській. І цитата: «У всій Європі люди, ніби худоба, йшли на бійню, куди їх поруч з м’ясниками – імператорами, королями, президентами та іншими владиками і полководцями гнали священнослужителі всіх віросповідань».
Васильев, Б. А зори здесь тихие / Борис Васильєв. - М.: Вече, 2004. – 445 с.
Про жінку на війні – героїчна, не побутова версія. Але не ура-патріотична, а жива. «У війни нежіноче обличчя» – це звідси. Тому що: «Женька раптом кинула гвинтівку і, зігнувшись, пішла за кущі, хитаючись, як п’яна. Упала там на коліна: нудило її, вивертало, і вона, схлипуючи, все когось кликала – маму, чи що… Старшина встав. Коліна ще тремтіли, і ссало під ложечкою, але час втрачати було вже небезпечно. Він не чіпав Комелькову, не кликав, по собі знаючи, що перша рукопашна завжди ламає людину, переступаючи через природний, як життя, закон «не убий».
Некрасов, В. В окопах Сталинграда / Виктор Некрасов. - М.: Вече, 2005. – 461 с.
Війна без прикрас. Де люди більше не люди, а жива сила, витратний матеріал. Найчастіше без техніки. «Не щастить нашому полку. Яких-небудь нещасних півтора місяця лише воюємо, і ось вже ні людей, ні гармат. По два-три кулемети на батальйон… І зовсім недавно тільки в бій вступили – двадцятого травня, під Терновою, коло Харкова. Прямо з ходу. Необстріляних, що вперше потрапили на фронт, нас перекидали з місця на місце, клали в оборону, знімали, пересували, знову клали в оборону. Це було в період весняного харківського наступу».

Кузнецов, А. Бабин Яр / Анатолий Кузнецов. – М.: АСТ, 2010. – 320 с.
Київ. « Голих людей будували невеликими ланцюжками і вели у проріз, прокопаний в обривистій піщаній стіні. Що за нею – не було видно, але звідти мчала стрілянина. Матері особливо копошилися над дітьми, тому час від часу який-небудь німець чи поліцай, розсердившись, вихоплював у матері дитину, підходив до піщаної стіни і, розмахнувшись, жбурляв його через гребінь, як поліно».



Адамович, А. Блокаднаяя книга / Алесь Адамович, Даниил Гранин – М.: Советский писатель, 1982. – 430 с.

Книга розповідає про муки блокадного Ленінграду, про героїзм його жителів, які залишилися жити в нелюдських умовах блокади. Це книга про страждання і мужність, про любов і ненависть, про смерть і безсмертя, про все те, що несе війна.


Зусак, М. Книжковий злодій / Маркус Зусак. – М.: ЭКСМО, 2009. – 560 с.

Погляд з тієї, німецької сторони фронту, Щоденник Смерті. Книга написана від імені ... смерті, у якої в той час ( під час другої світової війни) було дуже багато роботи. Про невелике містечко, яке загинуло в плині кровопролитної війни, про маленьку дівчинку, життям якої були… книги, які в той час знайти було дуже важко. Про дівчинку, її сім’ю, її справжнього друга.
Левітас, Ф. Друга світова війна: український вимір / Ф. Левітас . – К . : Наш час, 2011. – 272 с .

Книгу присвячено суперечливим сторінкам минулої війни. Спираючись на новітню українську, російську, англо-американську та німецьку історіографію, автор прагнув дати відповіді на найактуальніші питання Другої світової війни та розкрити роль і місце України в подіях 1939—1945 років. Про справжні причини Другої світової війни, особливості таємної міжнародної дипломатії, трагедію і подвиг перших років війни, ціну великої перемоги, історичне значення перемоги над нацизмом, українців-героїв, проблеми національного примирення, війну як історичний феномен.



Стельмах, М. Чотири броди : роман / М. Стельмах. – Харків : Фоліо, 2008. - 572 с .

У романі «Чотири броди» зображено українське село 30-х років і часів Великої Вітчизняної війни. Цей роман, який справедливо вважають творчим заповітом видатного письменника, складно і довго йшов до читача. Це пояснюється тим, що в ньому автор порушив заборонені тоді теми — голоду 1933 року, сталінських репресій, атмосфери недовіри та донощицтва, що панували в ті роки, свавілля партійних керівників.
Довженко, О. Україна в огні : повість / О. Довженко . - К . : Рад. письменник, 1990. - 230 с.
Повість розповідає про жахливі роки Другої Світової війни в Україні.Головну увагу автор звертає на життя селян в окупації, їх скрутне становище та муки на які вони приречені, але разом із цим у головних героїв не пропадають почуття гідності, любові до батьківщини та сила духу. Це і допомагає їм перебороти усі ті страхіття що випали на долю всього українського народу.


Дольд-Михайлик, Ю. І один у полі воін: роман / Ю. Дольд – Михайлик. - Харків : Фоліо, 2008. - 538 с .

...1941 рік, початок Вітчизняної війни. У німецькому тилу працює офіцер барон Герман фон Гольдринг. Дехто його боїться, дехто йому заздрить, адже він, незважаючи на свою молодість, дуже багата та впливова людина: його родич — один з шефів СС. Але мало хто знає, що під маскою фашистського офіцера приховується зовсім інша людина — радянський розвідник Григорій Гончаренко...



Гончар, О. Людина і зброя : роман / О. Гончар . – К.: Молодь, 1978. – 336 с.

Письменник воскрешає трагічні події 1941 р., правдиво відтворює складну, тривожну атмосферу перших місяців війни, показує героїзм і мужність людей в обороні своєї Вітчизни. Показуючи жахи війни, викриваючи злочинність розбійницького нападу гітлерівців, письменник кожним образом, кожним епізодом пристрасно протестує проти кривавої бійні, підкреслює, що людина і смертоносна зброя несумісні.
Талан, С. Не вурдалаки : роман / Світлана Талан. – Харків : Клуб Сімейного Дозвілля, 2013. – 304 с.
Роман присвячений поколінню дітей війни. Через всю книгу червоною ниткою проходить історія великого кохання довжиною в 50 років. Вихованці війни, вони мали за розкіш одяг і взуття, за щастя - відвідини кінотеатру на зекономлені на їжі копійки... Вони мріяли, закохувалися, одружувалися й неділили дітей на своїх і чужих... Коли Марія та Роман побралися, вони були ще зовсім молоді, але душами вже починали сивіти: далося взнаки життя під час німецької окупації. Насильство, знущання, голод, смерть проносилися перед дівчачими і хлопчачими очима - то тепер вони вурдалаки?




Винничук, Ю. Танго смерті : роман / Юрій Винничук. — Харків: Фоліо, 2012. – 379 с .

У довоєнному Львові і під час Другої світової четверо друзів — українець, поляк, німець і єврей, батьки яких були бійцями армії УНР і загинули у 1921 році під Базаром, — переживають різноманітні пригоди, закохуються, воюють, але за будь-яких катаклізмів не зраджують своєї дружби.

Белімова, Т. Вільний світ : роман / Т. Белімова. – Х. : Клуб Сімейного Дозвілля, 2014. – 268 с.
У цьому романі немає другорядних героївУ центрі уваги – доля двох родин, з Києва та села Княжа Криниця. Цим людям судилося жити в непростий час. Їхніми очима ми бачимо Другу світову війну: кожний герой розповідає свою часточку Історії. Це роман-хроніка, роман-світлина, роман-щоденник і роман-спогад – безсторонній і дуже особистий.



Ухачевський, С. Карпатський капкан / Сергій Ухачевський. - Львів : Кальварія, 2015.- 216 с.

Це — розповідь про реальні події, що охоплює десять років (1941–1951) і п’ять країн, учасники якої — радянський герой-розвідник і воїни УПА; Йосип Сталін і Лаврентій Берія; фотокореспондент французької газет