вівторок, 31 березня 2015 р.

Найочікуваніша книга весни: Олександр Михед "Астра"

26 лютого широкому загалу (його вузькому читаючому колу) столиці був презентований психотрилер Олександра Михеда «Астра» (Видавництво Анетти Антоненко).
Десь між правдою і власним досвідом завжди стоїть вимисел. Без нього не обійтися, бо тоді нічим буде рятуватись від політики, війни чи буденності. Лоскотати нерви теленовинами – банально. Йти в районну бібліотеку за Кінгом - якось не на часі. Ми ж підтримуємо українське? Тоді ось – «Астра» – психотрилер, де у світ художнього вимислу читача пускатимуть за вивіреними до міліметрів принципами гостросюжетного літературного твору. Навіть без поцілунків чарівних фей лузер тут перетвориться на того, хто здатен змінити світ. Давньогрецькі міфи переплетуться з власною історією оповідача. Трактати філософів, забуті більшістю десь на третьому курсі вишу, стануть актуальним супроводом сьогодення. А найгеніальніші творці світової культури з’являться перед нами у своїх анатомічних подробицях. Расчлєньонка як вищій вияв світової змови. Розповідати далі – позбавляти читача інтриги та захопливого читання. Ви неодмінно повірите Олександру Михеду (чи Віктору Варецькому), бо йому неможливо не вірити. Ви обов’язково шукатимете поглядом серед натовпу того, хто «не завжди був убивцею живих мерців». Бо герої, як і маніяки, – завжди серед нас.

Джерело: Cultprostir Автор рецензії: Анастасія Герасимова 

вівторок, 24 березня 2015 р.

«Литва: знайомство зблизька»

Всім, хто цінує справжніх друзів і хоче подякувати Литві та більше дізнатися про цю країну з 22.03 по 29.03.2015 в ЦРБ імені Ф.Достоєвського відбуватиметься тиждень інформування «Литва: знайомство зблизька».
Подякувати Литві можна долучившись до проекту в соціальних мережах   #дякуюлитва.
Приєднуйтесь.

«Хай Україна вся читає, бо книга нас усіх єднає»

Під таким гаслом 24 березня в тижневу подорож відправився святковий експрес в ЦРБ імені Ф. Достоєвського. Літературно-розважальна подорож передбачає кілька цікавих зупинок. Сьогодні пасажири експресу зійшли на першій зупинці «Казколяндія» - країна дитинства». Де перевірили свої знання про улюблені казки.
Зупинилися на другій зупинці народознавчій, де з задоволенням знайомилися і відповідали на уроці народознавства на запитання про житло, його символіку і традиції в житті українців. Провідницею експресу сьогодні була завідуюча читального залою Віра Волинчук.
В наступні дні наших пасажирів чекають цікаві і пізнавальні зупинки:
  • «географічні курйози, парадокси, цікавинки»
  • «писанка як символ Всесвіту» майстер-клас
  • «Великдень в стилі хенд-мейд»
  • «Ретра мультляндія»
Запрошуємо до подорожі. Приймаємо замовлення, зокрема і колективні, на зупинки. Замовляйте зупинки завчасно і голосно. Задоволення гарантуємо. Подорожувати будемо до 4 квітня.




понеділок, 16 березня 2015 р.

«Вічно юна легенда про жінку»

З 12 березня на абонементі нашої бібліотеки відкрита виставка-персоналія  під  назвою «Вічно юна легенда про жінку»,  присвячена славетним дочкам України: Роксолані (Насті Лісовській) до 510 річчя від дня народження  і Марусі Чурай (до 390-річчя  від дня народження).
Жінка і її дари Божі, її велич і земні подвиги в ім’я майбуття та прийдешніх, навіки закодовані в історичних співанках - хроніках та легендах; про неї складено думи, казки, написано найкращі у світовій культурі книги.
Роксолана — це насамперед дівчинка Настя, яка волею обставин і, звісно, власною волею досягла того, чого досягла, все ж лишаючись вразливою, чутливою, жіночною. 
Маруся - дiвчина з легенди чи iсторична постать? До цього часу достовiрних доказiв так i немає, але в народi розповiдають, переспiвують долю цiєї дiвчини, що мала незвичайний голос i здiбностi створювати i спiвати пiснi. Але ж i життя її незвичайне! 
Тож завітайте на нашу виставку і поцікавтесь!

вівторок, 10 березня 2015 р.

Скарби великого Кобзаря

"Скарби великого Кобзаря" - під такою назвою 10 березня в ЦРБ імені Ф.Достоєвського відбувся поетичний марафон, присвячений 201-й річниці від дня народження Т.Г. Шевченка.
Тарас Шевченко став загальновизнаним символом України. Значення його творчості полягає в тому, що в плині запеклої, передусім ідеологічної боротьби з Російською імперією, він став апостолом своєї рідної історії. Ідеї цієї боротьби і сьогодні актуальні й сучасні. Коли чужий брудний чобіт топче нашу землю, политу потом і кровю наших предків.
Читаючи сьогодні Шевченка, присутні відчули життєдайну силу Кобзаревого слова й духу.

пʼятницю, 6 березня 2015 р.

Ми вас вітаємо, царівни!

Весна, краса, свято, потужна енергія - це неодмінні символи жінки.
Нехай у прозу ваших буднів вплітається свято як лоза в тин! Міцним хуай буде здоров'я, життєдайною - сила, радісною - душа.
Найщиріші вітання у святковий день 8 березня! Бажаємо, щоб ваше життя квітло і буяло повним цвітом! Будьте щасливими по-жіночому!

вівторок, 3 березня 2015 р.

«Весняний настрій»

«Весняний настрій» - виставка-хобі читачки ЦРБ імені Ф.Достоєвського Наталії Іщук. Роботи виконані в техніці декупаж - декоративній техніці по тканині, склу, дереву (та інших поверхнях), що полягає у вирізуванні візерунків із різних матеріалів та наклеюванні їх на поверхню, що декорується.
Завітайте до нашої бібліотеки та отримайте задоволення від дивовижних робіт майстрині!

понеділок, 2 березня 2015 р.

1 березня - Всесвітній день котів

Кішки – дивовижні і загадкові істоти. Вони посідають важливе місце в мистецтві і літературі. Коти часто ставали персонажами різних творів, поем, віршів, казок. Вони доволі популярні герої в анімаційних мультфільмах, художніх фільмах та в музиці. Весь світ знає Фелікса — першого кота-космонавта. А Кіт Саймон отримав медаль Марії Дікін а також відзнаку «Кіт — відмінник морської служби».
Всі ми просто обожнюємо своїх домашніх улюбленців – котів і кішок. Ми доглядаємо їх, годуємо, лікуємо і… сміємося з них!
1 березня, до Всесвітнього дня котів, на абонементі ЦРБ імені Ф.Достоєвського  оформлена та представлена увазі читачів тематична виставка-колаж. Наші читачі із задоволенням надали фото своїх улюбленців для виставки, щоб надати змогу й іншим помилуватися їхніми кумедними і вірними тваринками.