пʼятницю, 28 листопада 2014 р.

Книги для читання холодними вечорами

Коли йде дощ або сніг, усім нам хочеться сховатися під ковдру й пити какао. А книголюбам до какао неодмінно слід додати й добру книжку. Пропонуємо до вашої уваги список нових книг для дітей, які можна читати холодними вечорами.

Книжка-картинка "Скільки?/ How many?" Галини Кирпи та Ольги Гаврилової (видавництво "Братське", 2014). 
Скільки хмарок у небі? Скільки солов'їв у діброві? Скільки голочок у смереки і в їжачка?.. Скільки ж разів батьки чули від своїх малявок ці всі й тисячи інших запитань? Ця книжка не намагається дати на них відповівді. Радше навпаки, вірші Кирпи сапонуковують замислитися про речі незліченні.

Євген Гуцало "Зайці в полі варять борщ" ("Видавництво Старого Лева", 2014)
Книжка вибраних дитячих віршів Євгена Гуцала "Зайці в полі варять борщ" з ілюстраціями Ольги Кваші. Поезії класичні, римовані й легкі для запам'ятування. Здебільшого про тварин, хоча є, приміром, обрядові - на Різдво й Великдень, а є ніжна й образна колискова "Мамо, ніч-циганка".


Тетяна Щербаченко "Біла, Синя та інші" ("Видавництво Старого Лева", 2014). 
У цій книжці йдеться, на перший погляд, про кольори. Та якщо придивитися пильніше, в історіях про кольорових кицьзнайдемо найголовніше запитання: хто я є? Про це замислюється Біла Киця, яка вперше ступає на сніг і не може відрізнити свою лапку від купки білого снігу. т анайповніше тему пошуку себе розкрито в історії Смугастої, яку мама зве то сонечком, то квіточкою, то вовченятком, то кошенятком... Спробуй тут розберися, хто ти є насправді!

Катерина Бабкіна "Гарбузовий рік" 
"Гарбузовий рік" - це низка літніх історій. У фокусі – фрукти-овочі-родичі-гарбузові, Хлопчик, Дівчинка, Цуцик, Мама, Тато, Велосипед та інші фігури. Літо минає, стигнуть плоди, дорослішають діти.
В цій книжці немає карколомних гостросюжетних пригод. Натомість вона добре надається для вдумливого читання, медитації та мовчання. Здається, читачам-дітям теж потрібне таке читання для медитацій.

"Куди зникло море" Мар’яни Прохасько і Тараса Прохаська (Видавництво Старого Лева, 2014). 
Дуже і дуже очікувана книжка і для дорослих, і для дітей – продовження пригод кротячої родини в книжціЦього разу кротики зібралися за гори – в ті краї, де тепло, і де росте виноград. Але троє – кротики Муркавка та Повз і зайченятко Мартіна залишились у Буковому лісі на канікулах. На сторінках книжки вони встигають потрапити в погану компанію, послухати концерт, розплутати злочин і загалом всіляко розважатись, як це буває влітку.
Ця книжка теж штовхає маленького читача до роздумів. Наприклад, про співвідношення матеріальних благ-успіхів і щастя. Чи є між ними прямий зв’язок?

Зустріч з Михайлом Слабошпицьким

Знаменним для багатьох читачів і відвідувачів ЦРБ імені Ф.Достоєвського виявилося 26 листопада 2014 року, адже в цей день відбулася  очікувана презентація нового роману Михайла Федотовича Слабошпицького "Що записано в книгу життя". Майже дві години учасники заходу - постійні читачі бібліотеки, запрошені гості, мали змогу слухати цікаву роповідь автора про сюжет роману та захопливу історію його створення, ставити питання і отримувати на них відповіді. Зустріч була теплою та душевною. 
Тепер відвідувачі нашої бібіліотеки можуть знайти на полицях подаровану автором книгу "Що записано в книгу життя".
 
 

вівторок, 25 листопада 2014 р.

Читання - найкращий вид залежності. Будьмо залежними!

Одного разу навчившись читати, ти назавжди стаєш вільним
Фредерік Дугласс 
Спільне читання книг вголос пов'язує двох людей міцніше, ніж спільна виплата кредиту
Януш Вишневський

понеділок, 24 листопада 2014 р.

Зустріч із письменником та видавцем Михайлом Слабошпицьким

26 листопада о 14.00 В ЦРБ імені Ф.Достоєвського відбудеться зустріч письменника, автора понад 20 книг, зокрема "Що записано в книгу життя. Михайло Коцюбинський та інші. Біографія, оркестрована на 9 голосів", літературознавця, літературного критика, директора видавництва "Ярославів Вал" - Михайла Слабошпицького із читачами.
Довідково:
Михайло Слабошпицький - секретар ради Національної спілки письменників України. Автор книг "Поет із пекла (Тодось Осьмачка)", "Никифор Дровняк із Криниці", "Веньямін літературної сім'ї (Олекса Влизько)", "З голосу нашої Кліо", "Українські меценати", "Українець, який відмовився бути бідним" (про Петра Яцика), "Пейзаж для Помаранчевої революції", "25 поетів української діаспори", багатьох оповідань для дітей. Роман Михайла Слабошпицького "Марія Башкирцева" перекладено на французьку та російську мови.
Остання книга "Що записано у книгу життя. Михайло Коцюбинський та інші" презентована у 2012 році у київській "Книгарні Є". У романі автор розповідає про події початку ХХ століття від імені Михайла Коцюбинського, Володимира Винниченка, Володимира Самійленка та інших постатей. Михайло Слабошпицький писав роман п'ять проків, матеріали до нього збирав близько десяти.
М.Слабошпицький є ведучим перекладачем Українського радіо "Екслібрис", "Прем'єра книги", "Нобелівські лауреати", "Літературний профіль".
Відзнаки:
  • Лауреат Національної премії України імені Тараса Шевченка (2005)
  • Лауреат Літературної премії імені Лесі Українки (1993)
  • Лауреат літературно-мистецької премії імені Олександра Білецького (1979)
  • Лауреат літературної премії імені Олени Пчілки
  • Лауреат літературної премії імені Братів Лепких (1998)
  • Лауреат літературної премії "Звук павутинки" імені Віктора Близнеця (2001)
  • Лауреат літературної премії імен іМихайла Коцюбинського (2003)
  • Лауреат премії імені Івана Багряного (2007)
  • Лауреат премії Фонду Воляників - Швабінських (2012)

Голодне пекло на українській землі

"Голодне пекло на українській землі" - під такою назвою 22 листопада в бібліотеці імені Ф.Достоєвського відбувся День інформування. 
Вісімдесят один рік відділяє нас від трагедії, якою намагалися виморити - зламати український народ. З кожним роком стає все менше тих, хто пережив Голодомор і пам'ятає той страхітливий час. Але ми можемо з друкованих джерел дізнатися, як страждала Україна в 1932-1933 роках, як помирала, як виживала... 
Година - реквієм "Незгойний біль голодомору" розпочалася о 15.00. Працівники бібліотеки ознайомили читачів з літературою про страшний Голод. Хвилиною мовчання присутні вшанували пам'ять мільйонів жертв геноциду, запалили "Свічку пам'яті".

вівторок, 18 листопада 2014 р.

Читання - найкращий вид залежності. Будьмо залежними!

Класика - це книга, яка ніколи не закінчить говорити те, що вона повинна сказати
Італо Кальвіно
Створіть особисту біблію. Зберіть із всього прочитаного слова і вислови, які потрясли і приголомшили вас
Ральф Емерсон 

четвер, 13 листопада 2014 р.

Народів двох одна дружба

2014 рік оголошений Роком білоруської культури в Україні. 
В Солом'янському районі Києва є зовсім невеличка вулиця, яка носить ім'я великого сина  білоруського народу Янки Купали. Інформаційно-бібліографічний відділ ЦРБ імені Ф.Достоєвського підготував біобібліографічний нарис "Народів двох одна дружба. Білоруський поет Янка Купала", який розповідає про життя і творчість цього світоча білоруського художнього слова. 
Нарис розрахований на учнів шкіл, студентів, вчителів, бібліотекарів та широке коло користувачів. 

середу, 12 листопада 2014 р.

Читання - найкращий вид залежності. Будьмо залежними!

Звикаючи читати, ви будуєте для себе сховище практично від всіх страждань життя
Сомерсет Моем

Книги - це літак, і потяг, і дорога. Вони - напрямок і маршрут. Вони - ваш дім
Анна Квіндлен


вівторок, 11 листопада 2014 р.

На перехресті слави й забуття. Анна-Галя Горбач

"На перехресті слави й забуття. Анна-Галя Горбач" - біобібліографічне есе, яке розповідає про життя і творчість письменниці. перекладачки, громадського діяча української діаспори.
Есес розраховане на учнів шкіл, студентів, вчителів, бібліотекарів та широке коло користувачів.

понеділок, 10 листопада 2014 р.

Читання - найкращий вид залежності. Будьмо залежними!

Любов до книг - найбільша нагорода. Це надихає, збуджує, заспокоює і дає безмежні знання про світ і безцінний досвід. Це моральне світило
Елізабет Хардвік

Читайте. Читайте. Читайте. Тільки не читайте один тип книжок. Читайте різні книги різних авторів - тільки так ви зможете розвинути свій особистий стиль
Р.Л.Стайн

На перехресті слави й забуття. Ганна Черінь

"На перехесті слави й забуття. Ганна Черінь" - бібліографічне есе про життя і творчість письменниці української діаспори. Есе розраховане на учнів шкіл, студентів, вчителів, бібліотекарів та широке коло користувачів.

четвер, 6 листопада 2014 р.

Звитяга України недавня і сучасна

"... бо все гине, - 
Слава не поляже, а розкаже, 
Що діялось в світі,
Чия правда, чия кривда
І чиї ми діти"
Т.Шевченко

"Звитяга України недавня і сучасна" - меморіальний куточок в ЦРБ імені Ф.Достоєвського.

понеділок, 3 листопада 2014 р.

Читання - найкращий вид залежності. Будьмо залежними!

Парадокс читання: воно відводить нас від реальності, аби наповнити реальність сенсом.
Даніель Пеннак
Читати - це як думати, молитися, розмовляти з товаришем, вословлювати свої думки, вислуховувати ідеї інших, насолоджуватися музикою, бачити чудовий пейзаж і прогулюватися пляжем.
Роберто Боланьо