пʼятницю, 25 квітня 2014 р.

Вогнетривкий Бредбері

У Нью-Йорку аукціонний дім Heritage Auctions виставив на торги, які відбулися 2 квітня, рідкісну копію одного з найвідоміших футуристичних романів Рея Бредбері (1920 - 2012) "451 градус за Фаренгейтом". За словами представників Heritage, обкладинка книги зроблена з вогнетривкого матеріалу і підписана автором.
Лот є частиною першого видання фантастичного роману - антиутопії, яке було віддруковано в 1953 році в кількості 200 екземплярів. Нагадаємо, головний герой твору, який розповідає про вигаданого в тоталітарному світі майбутнього, - Гай Монтег - працює "пожежним". В описаному Бредбері бездуховному, орієнтованому тільки на задоволення і матеріальні цінності суспільстві завдання людей даної професії полягає в тому, щоб спалювати заборонені книги разом з будинками, де вони були знайдені.
Оціночна вартість книги становить 17,5 тисяч доларів, проте експерти аукціонного дому припускають, що вона може бути продана значно дорожче, повідомляє newsru.com.
"Надрукований в 1953 році фантастичний твір Бредбері про світ без книг сьогодні не менш актуально і цікаво, ніж будь-коли, - зазначив директор по торгах Heritage, пов'язаних з рідкісними книгами, Джеймс Геннон. - Раніше ми вже продали кілька примірників першого видання цієї книги, вона користується великим успіхом у колекціонерів, проте ця копія знаходиться в найкращому стані з усіх, які ми коли-небудь бачили".
Назва роману - "451 градус за Фаренгейтом" - було вибрано Бредбері не випадково. Саме при такій температурі (приблизно 233 градуси за Цельсієм) запалюється папір.
На торгах також виставлені і десятки інших рідкісних книг американських, французьких і британських авторів. У їх числі перше видання першої книги про Джеймса Бонда Яна Флемінга - "Казино Рояль", перші видання "Різдвяних оповідань" Чарльза Діккенса, а також перше видання одного з ранніх збірок оповідань Стівена Кінга.

Плаче хвора Земля під тривожний набат Чорнобиля

"Плаче хвора Земля під тривожний набат Чорнобиля" - під такою назвою відбулася екологічна година в нашій бібліотеці. Зав. читальною залою Віра Волинчук розповіла присутнім про причини Чорнобильської катастрофи, про негативний вплив аварії на стан навколишнього середовища.
Почесний гість заходу, ліквідатор аварії на ЧАЕС Пивоваренко Юрій Вадимович, пригадав історію Чорнобильської трагедії і побажав молоді формувати особисту відповідальність за стан екологічної ситуації в Україні, реально оцінювати її і сприймати чужий біль як свій особистий.
Присутні виразили вдячність усім тим, хто ризикуючи своїм здоров'ям і життям, брав участь у ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, відроджував і продовжує відроджувати до нового життя обпалену радіацією землю.
 

пʼятницю, 18 квітня 2014 р.

Книготерапія: які книги допоможуть вилікуватись?

Як стверджував відомий класик, книга - ліки для душі. А нещодавно лікарі довели, що читання - ще й потужна оздоровча процедура. В провідних клініках ввели новий метод лікування - бібліотерапію.
Вчені із Ліверпульського університету спостерігали за змінами активності мозку добровольців під час читання Шекспіра. Виявилось, що під впливом високої поезії нормалізується робота частини мозку, яка відповідає за емоції, і активується зона самоконтролю. Методика була створена для реабілітації пацієнтів зі стресовими станами і різними фобіями.
Лікувальну книгу за бажанням може підібрати для себе кожен. Треба
тільки пам'ятати головні принципи бібліотерапії: твір повинен бути захопливим, а читання  - не тільки приносити задоволення , а й примушувати думати. Бажано, щоб головний герой потрапляв у ситуації, схожі з тими, що траплялись колись з вами і переживання яких турбують вас і зараз. Також книга повинна або вселяти оптимізм і віру в краще, або омивати душу, залишаючи відчуття світлої печалі.

Класична література
Особливості: розмірена оповідь дає відчуття впевненості. Чужі помилки примушують замислитися над своїми.
Призначення: універсальний засіб при стресах, неврозах, нав'язливих станах.

Детективи і пригоди
Особливості: тренують увагу,  логіку, посидючість, спостережливість. Закручені сюжети добре відволікають від сумних думок і проблем.
Призначення: при нав'язливих станах, психозах.

Научна фантастика, фентезі
Особливості: розширює межі можливого, загострює до краю ситуації і вчинки, дає можливість пацієнту прийняти без страху свої думки і бажання та допускати їх наявність в інших.
Призначення: при фобіях (страхах). Рекомендується пацієнтам, які живуть "в футлярі" і за розкладом.

Поезія
Особливості: чіткий ритм нормалізує процеси, що відбуваються в організмі. Вірші настроюють на позитив, вселяють віру в свої сили.
Призначення: при депресіях. Читання віршів використовують в логопедичних заняттях при відновленні після інсульту.

Казки і фольклорна література
Особливості: в легкій формі навчає правилам спілкування, вчить спостережливості.
Призначення: при гіперактивності в дітей хронічній неслухняності важких підлітків

Філософська і духовна література
Особливості: дає уявлення про цілісність світу і місце людини в ньому.
Призначення: при гострих стресах, хронічних депресіях.

Гумористична література
Особливості: знімає хвилювання, вчить безконфліктній техніці спілкування.
Призначення: підліткам - в перехідному віці, покращує настрій в післяопераційний період.

Джерело: Юдина, Лидия Какие книги помогут выздороветь? Что почитать для ума и сердца / Лидия Юдина // Аргументы и факты. - 2014. - №16. 

середу, 16 квітня 2014 р.

Великий день - Великдень

Прекрасна пора року весна звеселяє своїм теплом. Зігріває душу своїми обрядовими святами, з яких найяскравішим, найсвятковішим  є Великдень, або, як ще кажуть у народі, - Паска. 
От і в бібліотеці імені Ф.Достоєвського підготовка до свята почалася заздалегідь. Працівники абонементу спекли запашні пасочки і організували прекрасну літературно-мистецьку виставку. Тут можна побачити писанковий світ. Який він веселковий! 
Просто пофарбовані в різні кольори крашанки, розписані писанки, покраплені воском крапанки.
А ще тут можна побачити розмаїття книжок, альбомів, композицій!
Ця виставка означає побажання щастя, здоров'я і доброї вдачі. Тож приходьте в бібліотеку і радійте разом з нами Великому дню - Великодню!
 
 
 

понеділок, 14 квітня 2014 р.

Підкорення людиною космосу в літературі та мистецтві

9 квітня, напередодні Всесвітнього дня авіації і космонавтики, в ЦРБ імені Ф.Достоєвського відбулося чергове засідання літературно-музичної вітальні.
Захоплення темою підкорення людиною космосу не згасає вже протягом багатьох десятиліть, про що свідчать багаточисленні твори літератури та мистецтва, з частиною яких ознайомилися присутні.
Фрагменти документальних та художніх фільмів були обрамлені щирим виконанням юною співачкою, переможицею багатьох творчих конкурсів Лесею Барною пісень на космічну тему та поезій Валентини Кочан-Покровської, присвячених першому космонавту Юрію Гагаріну, у виконанні автора.
Увагу присутніх привернула також книжково-ілюстраційна виставка "Юрій гагарін: людина Всесвіту".
Вечір пройшов в теплій, душевній атмосфері.
 
 
 

вівторок, 8 квітня 2014 р.

Сміхокниготерапія

Пропонуємо вам список дитячих книжок, які змусять усміхнутися і допоможуть побороти "авітаміноз".

Віктор Мартинюк. Поросятко з картатою латкою. - Колесо, 2011.
Це кумедна книжечка-гра для найменшеньких, яка допоможе батькам не лише весело провести час із дитиною, але й розвинути її мовлення, пам'ять, а також познайомить маля з деякими транспортними засобами. Головний герой упродовж одного дня встигає випробувати зо п'ять транспортних засобів - від велосипеда до човна - добяче накупатися і наостанок, як нерідко буває з малими дітьми, відпочити після виснажливого, але веселого й насиченого дня. Книжечка ілюстрована відомим львівським художником Романом Скибою. Це - книжка-історія у незвичному для сучасної української дитячої літератури жанрі "ритмізованої прози".

Іван Андрусяк. Абетка - прозивалка. - "Навчальна книга - Богдан", 2012.
Це кишенькова збірка віршів відомого і шанованого дитячого автора. На кожну літеру в абетці припадає по короткому віршику - прозивалці окремо на хлопчачі і дівчачі імена.
Автор так характеризує цю книжку: "Діти - створіння за своєю природою дуже добрі, та все ж іноді вони бувають страшенно, причому невмотивовано жорстокими. Скажімо, прозиваючись своїм друзям, вони намагаються завважити в них те, що найдужче болить, із чим у друга найбільша проблема чи стосовно чого найбільший комплекс, - і "б'ють" саме туди. І з цим неможливо боротися - але на це можна впливати. Ото я й намагаюся в такий спосіб уплинути: не кажу, що прозиватися погано, бо це все одно не матиме результату, - а пропоную такі прозивалки, які були б кумедні, смішні, прикольні, веселі, але не образливі; які брали б на кпини якісь вади чи капості - але не "знищували" маленьку людину".

Сід Флейшман. Чарівна ферма пана Мак-Брума. - Грані-Т, 2012.
Пан Мак-Брум - великий оптиміст! Найбільший, якого ви тільки могли зустріти! І до того ж - неабиякий "багатій", адже має дружину та одинадцятеро рудих дітлахів. Знаєте, як важко за кожним устежити, коли діти висипаються з автомобіля, мов горох із торбинки, і їх вишикувати й порахувати - неможливо, хіба що прив'язати мотузком одне до одного!
І кожного з дітлахів Мак-Брум учить, що в будь-якій ситуації неодмінно можна знайти щось хороше. Гуртом, усією родиною, не страшно шукати нове житло, не важко обробляти землю, не сумно рятуватися від шахрая-пройдисвіта і ніколи не скучно. Можна здолати і несправедливість, і вітрище, і нахабну сарану. 
Книжка вперше вийшла українською мовою. Сам автор, предки якого були українцями, написав передмову спеціально для українських читачів.

Іан Вайброу. Серія про пригоди маленького Вовчика. - Видавництво Старого Лева, 2012-2013.
Серія "заразить" читанням навіть найлінивіших читачів. Це історії про пригоди Маленького Вовчика, якого батьки відправили навчатися в Школу Поганців, щоб він став злючим вовчиськом. Книги написано, як листи Вовчика до батьків, де він оповідає про все, що з ним відбувається, намагаючись то прикрасити свою розповідь, то применшити небезпеки, що на нього чигають, то приписати собі мужності, відваги й винахідливості. Точнісінько так, як це роблять діти. Дуже весела й грайлива книжка, із кумедними помилками в листах (виправленими шляхом закреслювань, як у шкільних зошитах) і дотепними каламбурами.

Рене Госсіні, Жан-Жак Сампе. "Малий Ніколя", "Розваги малого Ніколя", Канікули малого НІколя", "Друзі малого Ніколя", "Прикрощі малого Ніколя". - Махаон - Україна, 2012  - 2013.
Малий Ніколя вже давно став улюбленцем дітлахів і дорослих по всьому світі. Це невигадливі оповідання для сімейного читання, подані як розповіді головного героя про його будні: шкільні, домашні, часу канікул тощо. "Родзинкою" цих книг є манера оповіді головного героя Ніколя – дуже розмовна і жвава, що чудово віддзеркалює дитяче мислення із його концентруванням на неважливому (як вважають деякі зануди-дорослі) й пошуку миттєвих відповідей на глобальні питання людства.
Тому історії про Ніколя – це ще й особлива нагода для дорослого читача пригадати власне дитинство із його безліччю дуже серйозних і важливих питань, а також те, що насправді в житті нудно не буває ніколи, навіть у найзвичніших і давно обридлих ситуаціях.

Сью Таунсенд. Таємний щоденник Адріана Моула. - Видавництво Старого Лева, 2013.
Британський бестселер, одна з улюблених книжок підлітків в усьому світі. Це також нотатки, як зрозуміло з назви, Адріана Моула, 14-річного інтелігента й поета, який, до всього, ще й має купу підліткових комплексів щодо зовнішності. Десь на тлі історії дорослішання Адріана - політика Маргарет Тетчер і чари принцеси Діани, про що хдопець не забуває написати у своєму щоденнику. А головне - перше кохання, відчуття своєї сексуальності, юнацький протест і традиційні конфлікти з батьками й світом, які розв'язуються впродовж цілої серії "таємних щоденників".

Барбара Космовська. "Буба", "Буба: мертвий сезон". - Урбіно, 2011 - 2013.
Крім історії дорослішання дівчини-підлітка, яку всі називають Бубою, читач цієї книжки також переконається в тому, що його чи її родина - не найдивніша й не найгірша у світі. Ось у Буби, наприклад, батьки - відомі медійні люди, і цьому можна поспівчувати. Мама-письменниця навіть не знає, у якій школі вчиться її дитина і як її насправді звати; тато переймається лише своєю передачею; старша сестра схильна до скандалів і раптових переїздів у батьківський дім; дідусь має слабкість до азартних ігор. А сусіди - ті й узагалі щодня об'їдають сімейство! Це все разом, можливо, виглядає вкрай неприродно, але насичено, динамічно й насамперед - правдиво для підлітка у світі дорослих, яким частенько не до своїх дітей.

Джерело: Купріян, Ольга Квітнева сміхокниготерапія. 7 книжок, які змусять усміхнутися і допоможуть побороти "авітаміноз" / Ольга Купріян. - Україна молода. - 2014. - 8 квітня. - с. 12.

четвер, 3 квітня 2014 р.

Тарас Шевченко в інтер'єрі України

"Я не одинокий, є з ким в світі жить"
Т.Шевченко

"Тарас Шевченко в інтер'єрі України" - виставка на абонементі ЦРБ імені Ф.Достоєвського розповідає про місце і роль Тараса Григоровича Шевченка в буденному житті України та українців.
На виставці представлені портрети Кобзаря (вишиті, чекані, мальовані), які були чи не в кожній українській оселі, календарі, листівки, пам'ятні монети, бюсти, статуетки, різноформатні книги Шевченка.
Експозиція показує особливий вплив Тараса Григоровича Шевченка на побут українців, адже речі з символікою поета і його творів займали певне місце в інтер'єрі української родини.
Виставка сформована з експонатів, наданих бібліотеці її користувачами та представниками діаспори.

середу, 2 квітня 2014 р.

"Євромайдан. Хроніка відчуттів" - презентація книги

Подія Євромайдану і окремі дії в період його тривання матимуть багато інтерпретацій з поглядів історичного, суспільного, культурного... Вже зараз звучить чимало думок і оцінок. 
Видавництво "Дискурс" презентує книгу "Євромайдан. Хроніка відчуттів". До збірки увійшли есе популярних українських письменників Юрія Андруховича, Сергія Жадана, Юрія Винничука, Тараса Прохаська та Івана Ципердюка, написані за останні три місяці. Упорядником книги виступив письменник Василь Карп'юк.
На обкладинці книжки - дівчина із зав'язаними очима зшиває національний прапор червоною ниткою, що символізує цілісність України. 
Найцікавіше після кожної історичної епохи - польові враження. Саме в них найдостовірніші і найцінніші деталі. Ще ліпше, коли це враження не лише людей з досвідом, а й з умінням їх передавати.
В кінці видання подано хронологію основних етапів Євромайдану.