четвер, 30 січня 2014 р.

Книжкова полиця для дітей

Якоб Мартін Стрід "Неймовірна історія про гігантську грушу". - Видавництво "Клевер Медиа Групп", 2013.
Якоб Мартін Стрід - знаменитий датський художник і письменник, лауреат кількох премій, в тому числі Культурної премії кронпринца і кронпринцеси Данії Фредеріка і Мері 2012 року. Його книги для дітей відрізняються оригінальними захоплюючими сюжетами, тонким гумором, барвистими  і дуже детальними ілюстраціями, які хочеться роздивлятися знову і знову.
Книга "Неймовірна історія про гігантську грушу" вчить дружбі, винахідливості та оптимізму. Мітч і Себастіан - найкращі друзі. Вони живуть у маленькому містечку Сульбю. Одного разу вони виловили в морі пляшку з листом від колишнього бургомістра Сульбю, таємничо зниклого рік тому. Ще в пляшці знайшлася дивна кісточка...
Так почалися дивовижні пригоди Мітча і Себастіана, яким належить відправитися на пошуки бургомістра і Таємничого острова, зіткнутися з Жорстокими піратами, Моторошним морським драконом і подолати Чорнильне море.

Пал Бекеш "Борсук з нашого двору". - Видавничий дім КомпасГід, 2013.
Історія про борсука - вже п'ята книга класика угорської дитячої літератури, дивного казкаря Пала Бекеша, випущена в Росії.
Важко собі уявити, що в Будапешті на вулиці Білого Коня серед людей може спокійно проживати борсук. І проте! Він не просто живе, а ще й курить сигарети, демонстративно п'є зі склянки воду і не проливає ні краплі і веде розумні бесіди. Наприлад, розповідає жалісну історію про свого родича...

Клод Понті "Каталог батьків для дітей, бажаючих їх обміняти". - Видавничий дім "Самокат", 2014.
Каталог батьків - унікальна річ. В ньому зібрані основні види батьків звичайних. Вони описані з усіма подробицями - шукачі пригод, тихоні, скромники, любителі комфорту... Тут все: їхні звички, відмінні риси і зовнішній вигляд. Ну а самим батькам вже точно буде цікаво знайти себе в одному з 30 видів цієї класифікації.
Година - друга якщо не сміху, то посмішок - гарантована!

Енн Файн "Кіт - вбивця і Різдво". - Видавничий дім "Самокат", 2014.
Це п'ята історія англійської письменниці про Таффі, справжнього кота і неповторного письменника.
Цього разу Таффі очікує багато спокус: ялинка, на яку не можна забиратися, ялинкові іграшки, які так і мигтять перед очима, а найголовніше - ціла юрба родичів, що приїхали на різдвяні свята.

Дар'я Доцук "Мандаринова пора". - "Аквилегия-М", 2014.
Від Нового року - мандаринової пори - всі чекають чудес. І Паша чекає, але, здається, за межами дитинства немає нічого хорошого. Одні лише розчарування. Повернення після завершення відрядження батька зі східної країни додому, в Росію, яку Паша майже не пам'ятає і вважає чужою. Школа, де всі налаштовані проти нього. Батьки, які раптом перестали його розуміти. Нове життя, до якого так важко звикнути і знову відчути себе щасливим. Як впоратися з усім цим, знайти свій шлях і здійснити заповітну мрію?

Надійка Гербіш "Теплі історії до шоколаду"

Надійка Гербіш Теплі історії до шоколаду. - Київ: Брайт Стар Паблішинг, 2013.
Надихнути, втішити, додати солоду й радості. Це збірник добрих, теплих, шоколадних, цілющих слів. Тут містяться історії про різних людей, життя, любов, слова, дружбу, смуток, пошуки, успіх, подорожі, домайшню випічку, міста, кутові будинки, про велосипеди, кіно й картини, про музику, лікарні, студентів, книжки, про неосвітлені вулиці й старі листи, маленькі дрібниці й великі зміни.

"гарячий напій міг позбавити її сну на всю ніч або принаймні будити дуже часто. Але хто думає про такі дрібниці, коли звечора дивом залишився ще добрий шматок бельгійського шоколаду й поруч немає нікого, з ким треба просто зараз ним ділитися?"
***
"Як добре, що ми наперед не знаємо, що з нами буде далі. А то своїм невірством ще би зіпсували зародження див..."
***
"Навчитися казати "ні" - страшезно важко, неприємно, іноді боляче. Але коли ми беремо на себе занадто багато завдань через те, що боїмося комусь відмовити, страждають усі..."
***
"Бути потрібним і бажаним завжди приємно. Але бути потрбним зненацька, а ще комусь, від кого цього не чекаєш, приємніше вдвічі!.."
***
"Усміхайтеся частіше. Це надихає..."
***
"Плюшкізм" - зло. Ще й пилюку збирає..."
***
"... усі ми маємо маски, й різні люди розкривають нас по-іншому. Комусь ми загадуємо загадки, а комусь розповідаємо таємниці..."
***
"Різдво можна святкувати щодня. Воно не належить від пори року. Як і радість у серці..."
***
"Маски бувають такими різними. Коли мої коліна схилені, всі маски осипаються додолу. І я знаю, що є Той, Хто відкриває в мені нові грані, часом нові світи"
***
"Інколи трапляється щось, після чого ми стаємо сильнішими й щасливішими, водночас. А, можливо, насправді всі події в нашому житті саме такі, але ми не вміємо того вчасно помітити"
***
"Я вчуся бачити радість і красу там, де інші бачать лише незгоди і труднощі..."
***
"З кожним світанком світ починає жити ніби заново, і в ті миті дуже важливо створити навколо себе багато нового щастя - думками, словами й усмішками"

понеділок, 27 січня 2014 р.

Віртуальна бібліотека в Московському метрополітені


В Московському метрополітені, за повідомленням мережевого видання M24.ru, з'явиться віртуальна бібліотека. Книги можна буде завантажити прямо на станції. В електронній бібліотеці буде не менше 100 видань. Їх назви планується зображати на стікерах у вигляді книжкових стелажів. На корінцях книг будуть спеціальні коди, за допомогою яких можна скачати твори на смартфон або планшет.

пʼятницю, 24 січня 2014 р.

Дитяча книга року ВВС - 2013

До довгого списку премії Дитяча книга року ВВС - 2013 увійшли 13 видань.
Іван Андрусяк. Пінгвінік. Київ: Грані-Т. - 2013.
Упреше йти в садочок дуже цікаво - адже там багато діток, із якими можна вволю погратися. Але коли ходити в садочок стає першим обов'язком, коли виявляються перші розчарування, прикрощі, капості й навіть конфлікти, - тоді треба вперше в житті проявити характер і нікому не дозволити плювати собі в кашу...
"Пінгвінік" Івана Андрусяка - чи не перша в сучасній українські йлітературі психологічна повість для дошкільнят, у якій цікаво й доступно мовиться про адаптацію малюка в садку, про складнощі й радощі дитячих взаємин.

Дмитро Білий. Козацький оберіг. Київ: Наш формат. - 2013.
Дія цього роману відбувається в XVI сторіччі і поєднує як реальні події з конкретними історичними діячами, так і елементи містики, переплетені з українськими легендами та міфами. Головний герой роману - хлопець Данило, якому приходиться пережити карколомні пригоди для того, щоб зібрати три частини Талісману - Оберегу, який призначений для того, щоб захищати українські землі та український народ. За допомогою своїх друзів - козаків він в пошуках складових частин Оберегу мандрує до Криму, Карпат та середньовічного Києва. Під час цих мандрів він переживає безліч небезпечних пригод, рятуючи Оберіг від ворогів. Читачі цього роману отримають можливість познайомитись з маловідомою добою, коли в Україні починало набирати силу козацтво, дізнаються про діяльність таких видатних козацьких ватажків, як Богдан Претвич, Дмитро Вишневецький, ознайомляться з життям давнього Києва, поринуть у чарівний світ українських легенд, відчують невмирущу енергетику українського степу, таємниць козацьких бойових мистецтв та українських кобзарів. Сюжетна лінія роману примусить не відриватися від книги до останньої сторінки.

Галина Вдовиченко. Ліга непарних шкарпеток. Харків: Клуб сімейного читання. - 2013.
У нижній шухляді шафи жили непарні шкарпетки. Їм дуже хотілося бути потрібними, але... одного разу господиня пообіцяла викинути "весь цей мотлох". Тоді вони організували "Лігу непарних шкарпеток", і коли хтось із них потрапляв у біду, друзі рятували його - витягали зі сміття. Навіть коли до сірої шкарпетки знайшлася пара, вона не захотіла покидати старих друзів...
Жива, соковита розповідь про нелегке життя непарних шкарпеток, про пошуки друзів, про житейську солідарність і самопоміч, про протистояння, як нині модно казати, зовнішнім викликам у особі кота Бублика, вкупі з цікавими, веселими і не дуже пригодами героїв - робить книжечку Галини Вдовиченко справжнім явищем у нашій літературі для дітей.

Ольга Ворончихіна. Три монети, щебпак та інші неприємності. Львів: Піраміда. - 2013.
Казки, легенди й усілякі чудеса так і крутяться навколо нас. І яка різниця, скільки років людині, якщо вона вміє помічати все те, що робить життя яскравішим та різнобарвнішим? Тому й книга написана, так би мовити, для підлітків - від 9 до 99 років. 
Окрім головної героїні, всі персонажі повністю реальні - всі до єдиного. І, якщо ви будете уважними, - цілком можливо, що незабаром зустрінете когось з них у своєму житті.

Олександр Гаврош. Дідо - всевідо. Львів: Видавництво Старого Лева. - 2013.
Не варто заходити самому далеко в гори, де жоден чередар отару не пасе, а ліси такі густі, що пройти ніхто не годен. Ану ж бо там щось трапиться і не виберешся з нього до настання темряви?
А може, тільки так можна зустріти діда, що все відає. Він тобі не одну моторошну казку рощкаже: і про мертвяків та упирів, і про чортів та босоркань, і про бісів-гультяїв та зарубаного вояка, і про Яноша Кудлоша, Крікуса-Какуса та ще про багато чого. А може, й не казка це?.. Тож наберись, цімборику, духу і, коли не дуже боїшся, послухай-но...

Олександр Гаврош. Розбійник Пинтя у заклятому місті. Київ: АБАБАГАЛАМАГА. - 2013.
"Розбійник Пинтя у Заклятому місті" - це не просто роман, сповнений дивовижних пригод, які так майстерно описав один із найяскравіших сучасних диятчих письменників Олександр Гаврош. Це перша в українській літературі казкова хроніка, заснована на реаліях українських народних казок Карпатського регіону. Це запрошення в захопливу, сповнену небезпек і неймовірних перевтілень мандрівку у Закрайсвіття, де разом із шляхетним розбійником Пинтею діють нові друзі та вороги - Прунслик, Чорний лиціар, Церцерушка, Зелений заєць, дракон Шаркань, Ганджі-баба та багато інших...

Сергій Гридін. Не такий. Львів: Видавництво Старого Лева. - 2013.
Ця книга вражає своєю відвертістю. Про школу, родину, суспільство, полишених самих на себе дітей, і взагалі про життя, яким воно є - без прикрас і без купюр, сповнене суворих реалій і випробувань. Може, хтось скаже, що бути дитиною тим паче підлітком - просто. Але якщо ти відрізняєшся від решти, скажімо, надмірною вагою, тобі не оминути зневаги і знущань однолітків і навіть дорослих. Однак у тебе залишається шанс знайти в собі силу піднятися над своїми образами, зусиллям волі змусити себе стати "таким", який порятує не лише себе, а й простягне руку допомоги слабшому...

Мирослав Дочинець. В'язень замку Паланок. Мукачево: Карпатська вежа. - 2013.
В основі історичного рману для дітей - незбагненна історія про безрідного хлопчика - байстрюка, який у ранньому віці прилучається до копання криниць. І зрештою докопується до таких глибин! Як земних-матеріальних, так і духовних, моральних. 
Дивовижна одісея знегод і поневірянь веде його з каземату замку Паланок до монастирської келії, відтак - до Війська Запорозького, в Туреччину, Єгипет, і знову повертає на рідні терени.
Він стає чільною у краї фігурою, з якою рахуються в європейських столицях.

Зоряна Лебедівна. Крок у світло. Український пріоритет. - 2012.
Якщо у твоїй голові роїться безліч запитань і ніхто не може дати відповіді, якщо над твоїм родом нависає прокляття й ти засинаєш навіки,  а на портреті твого дідуся щоразу міняються очі, - що робити?
Анна, дівчина-підліток, живе в загадковому місті, де ніхто не бачив 6-ої години. Та одного разу вона стала свідком дивовижних речей...

Микола Мартинюк. Під мурами твердині. Луцьк: Твердиня. - 2012.
За всіма канонами історико-пригодницького жанру, реальних і вигаданих персонажів твору щокрок підстерігають прикрі та приємні несподіванки, з яких конче вийти з гідністю, щоб це не стало неперейденим житейським проваллям чи духовним крахом. Кожному з героїв - головних чи іншопланових - всякчас доводиться робити свій відповідальний життєвий вибір на межі крайнощів.
У повісті йдеться про кохання і зраду, щирість і підступність, крайню впертість і сумніви, біль і спокуту, здобутки і втрати, радість і розчурування, словом - усе, що здатне задовольнити сподівання, смаки й уподобання.

Мар'яна Прохасько, Тарас Прохасько. Хто зробить сніг. Львів: Видавництво Старого Лева. - 2013.
"Це перша дитяча книга Тараса Прохаська. Починається з народження кротинят. Їх у родині 13.Це тепла казка про дружбу та взаємодопомогу, про турботу та домашній затишок.
- Це не гостросюжетна повість. Там немає карколомних пригод. Більше йдеться про стосунки між дітьми - братами, сестрами. Кротенята живуть у лісі і контактують з іншими звірятами, їхніми сусідами. Буденне життя, як воно є. Кротенята вчаться бути собою і вирішують для них найголовнішу проблему - хто вони є".

Ірен Роздобудько. Арсен. Київ: Грані-Т. - 2013.
13-річний Арсен піклується про маму сам, адже тато їх давно покинув. Однак хлопець вірить, що мама ще знайде надійного й порядного чоловіка. А найбільше він мріє про мандри, пригоди і таємниці, бо сидіти всеньке літо за компом у київській квартирі - це, погодьтеся, важко назвати незабутніми канікулами. Тому Арсен і зважився гайнути всело, до бабці з дідом, яких не бачив після розлучення батьків. І там багато про що Арсенові довелося поміркувати - особливо про те, що він має бути справжнім чоловіком; чимало здолати - образу на тата, відчуття своєї непотрібності в татовій родині та ревнощі до маленької зведеної сестрички, яка "забрала" в нього тата;чимало дізнатись - адже історія його роду стала "візитівкою" цілого села. А головне - Арсен закохався. Вперше і , можливо, назавжди...
Нова повість відомої письменниці Ірен Роздобудько розповідає про дорослішання, життєво важливі трансформації в самосвідомості й пошук моральних орієнтирів у житті.

Марія Ткачівська. Обережно, діти! Харків: Клуб сімейного дозвілля. - 2013.
Батьки були заклопотані, а Марко і не сумував!, То він сховався в школі в тумбочку вчительки і йому довелося просидіти там весь урок, то з друзями намагався напоїти жаб молоком, то змайстрував парашут зі старих парасольок та бабусиної спідниці й випробовував його, стрибаючи з горища. А щоб падати було м'якше, стрибав у купу гною... Малий шалапут встиг наробити чимало шкоди, плки познайомився з дідом Орком і той розповів хлопчикові про десять секретів справжнього чоловіка...

Премія "Книга року ВВС"

Українська служба ВВС - україномовне відділення Британської Телерадіомовної Корпорації. Українська служба ВВС є зобрема підрозділом міжнародної радіостанції BBC World Service, яка веде мовлення більш ніж 30-ма мовами по цілому світу. Аудиторія Української служби ВВС, як повідомляла служба в період існування радіомовлення, становила близько 5-ти мільйонів слухачів.
Українська служба ВВС почала мовлення 1 червня 1992 року (після розпаду Радянського Союзу) і припинила мовлення 29 квітня 2011 року, залишившись лише в Інтернеті на сайті bbc.ua. 
Премія "Книга року ВВС", що становить еквівалент 1000 британських фунтів в українських гривнях, вручається автору найкращої книжки художньої прози та автору найкращої дитячої книги. Переможців визначає журі. Приз не може бути розділений.

Книга року Бі-Бі-Сі (Книга року ВВС) - літературна нагорода україномовним літературним творам, що присуджується Британською телерадіомовною корпорацією (Бі-Бі-Сі).
Премія присуджується з 2005 року. Із 2012 року премія оголошується у двох категоріях: "Книга року ВВС" та "Дитяча книга року ВВС".
Номінують книг на конкурс видавництва. Переможця визначає журі. Від одного видавництва у кожній категорії організатори приймають до трьох повноформатних книжок нової української прози, виданих у період між щорічним Львівським форумом видавців (проходитьу вересні), а видавництвам книжок - попередніх переможців дозволяється додатково номінувати одну книгу автора - переможця.
ВВС оприлюднює довгі списки книжок - номінантів, поданих на премію видавництвами. Довгий список складає редакція ВВС України. В грудні оприлюднюються короткі списки із поданих книжок, журі визначає "короткий список" (фіналістів) із п'яти або менше видатних книжок. Після цього журі обирає переможця.

До довгого списку премії Книга року ВВС - 2013 увійшли 20 видань:

Катерина Бабкіна. Соня. Харків: Фоліо. - 2013.
"Соня" - дебютний роман найяскравішої української молодої поетки - це історія про любов, молодість, кордони, гомосексуалістів, євреїв, Німеччину, Польщу, Албанію, Чорногорію, Салоніки, контрабанду, молитву, інцест, вічне життя, заробітчанство, вагітність, пошук, Аллаха, чудеса та чотириста тисяч євро. 


Христя Венгринюк. Хутір Америка. Книги - ХХІ. - 2013.
Химерно-містично-історичний роман "Хутір "Америка" розкритий душею і лоном. Можливо, лише в Америці божевільний вміє любити як мудрець. А блудниці стирають голови у поклонах. І ніхто не знає, який шлях є блаженнішим, хоч усім дуже треба (!) до раю (наче вони знають, що це і де). У кожній хаті стигматично точиться кров із серця і стегон. І так само синхронно зупиняється дихання від оргазмів і молитов...

Руслан Горовий. Гагарін і Барселона. Львів: Кальварія. - 2013.
"Книжка - Бомба! - говорить лідер гурту "Скрябін" Кузьма Скрябін. - Сила інтелекту і слова Автора робить наш примітив родзинкою літературного твору. Книжка про життя наше, така страшна, що аж смішна. Парадоксально, але правда". У цій книжці намає жодної вигаданої історії чи персонажу - всі вони взяті з реального життя та доповнені власним, доволі багатим та різноманітним, життєвим досвідом автора. А повість "Дев'яноста хвиля міграції" - майже автобіоргафічна... Тож ця книжка не читається - вона проживається.

четвер, 23 січня 2014 р.

Марафон родинного читання "Тату, почитай!"

Марафон родинного читання "Тату, почитай!", ініційований Всеукраїнською ініціативою "Додай читання", стартував наприкінці жовтня 2013 року. До участі у марафоні вже долучилися 7 міст: Київ, Тернопіль, Рівне, Красноармійськ та Родинне Донецької області, Запоріжжя, Львів. 
Бібліотека імені М.Реріха також вже приєдналася до марафону. Дітям читали дитячий письменник Сашко Дерманський і татусь Андрій, інспектор ГУ МНС м.Києва.
 
 

Додаємо читання

Наприкінці минулого року бібліотеки імені М.Бажана, імені О.Гончара та імені М.Реріха Солом'янського району долучилися до Всеукраїнської ініціативи "Додай читання".

Всеукраїнська ініціатива "Додай читання" несе книжки, додає розвитку та друзів дітям!
"ДОДАЙ ЧИТАННЯ" - це:

  • "Книжкові шпаківні" - мережа стильних поличок з дитячими книжками і журналами
  • "Блискуче перо" - альманах дитячої творчості
  • "Пташина пошта" - спілкування про книги та читання
Долучитися до ініціативи можна, зробивши наступні кроки:

  • зробити книжкову шпаківню
  • написати твір в альманах
  • подарувати книжку
  • розповісти про цю ініціативу друзям
  
 
В бібліотеці імені М.Реріха відкрили 103 книжкову шпаківню, а завідуюча бібліотекою Іванна Щербина стала співавтором цього руху.

"Криниця для спраглих". Юрій Іллєнко

"Шукайте людей, розмова з якими була би варта хорошої книги, і книг читання яких було би  варте розмови з філософами"

П'єр Буаст

Такою людиною, філософом, митцем, мудрою і непересічною Особистістю був Юрій Іллєнко. Його "Криниця для спраглих" - перше пожиттєве видання, яке дає нам шанс наблизитися до осягнення постаті Великого Українця.


Криниця для спраглих. Афоризми та сентенції Юрія Іллєнка. - Івано-Франківськ: Місто-НВ, 2010.

Афоризми і сентенції вибудувані по розділах, яких дев'ять: Життя і смерть; Творчість як мистецтво; Мова; Історія; Культура; Кіно; Інформаційний простір; Політика; Націоналізм.
Книга створена за ініціативи Ірини Фаріон і родини Юрія Іллєнка.
Ці вислови - невичерпне джерело. Саме тому книга називається "Криниця для спраглих".
Розділ "Життя і стерть" - ...Кожен з нас у ньому знайде те, що допоможе нам "своїм життям до себе дорівнятись", дасть нам силу не впасти під буревієм щоденним, банальним, прозаїчним, дасть нам силу прямо стояти і протистояти. Цей розділ дає усвідомити, що ми тут просто гості, що кожна людина має силу світитися упродовж всього життя. А якщо ти чуєш, що гаснеш, треба увімкнутися у джерело живлення. Воно біля тебе: це рідні люди, які тебе оточують, це книжки, які ти читаєш, це фільми, які ти знімаєш, це ідеї, які ти сповідуєш, це слова, якими ти спілкуєшся з Ним.
"Врятуймо мову - і мова врятує нас"
Розділ "Історія". Іллєнко каже, що є один чинник, який абсолютно зневажають історики. Якщо історики цей фактор обходять - вони не пишуть правдивої історії. Цей найважливіший, найпотужніший чинник називається Господь Бог.

середу, 22 січня 2014 р.

"Книжкові мандри"

26 грудня 2013 року в поїздах "Південно-західної дороги" в напрямку Київ - Варшава - Київ стартував незвичний культурний проект "Книжкові мандри". Ініціатива Польського інституту в Києві дає можливість пасажирам цілий місяць читати в дорозі твори українських письменників: Тані Малярчук, Наталки Сняданко, Сергія Жадана і Тараса Прохасько. Всі четверо - лауреати престижної Літературної премії імені Джозефа Конрада, яку один раз на два роки вручає Польський інститут в Києві.  Книги розміщені в кожному купе, читати їх можна безкоштовно. Родзинкою проекту стануть твори польських авторів, в українському перекладі, а також "польський" номер видання "Критика", присвячений новим соціальним і художнім практикам в Польщі.

вівторок, 14 січня 2014 р.

Сім життєствердних книжок на початок року

Нам усім, і дорослим, і малим, і скептичним підліткам, потрібно хоч трішечки дива. Особливо, коли здається, що все навколо - проти тебе, скрізь - безпросвітна печаль і темрява, ніякого натяку на "покращення". У такий час допоможуть добрі книжки, які змушують повірити у перемогу добра й наявність того самого світла в кінці тунелю. "Україна молода" підібрала сім старих і нових книжок, які допоможуть юним гідно ввійти в новий читацький рік.
У найменших читачів свої мірила добра і зла. Вїхньому світі діють казкові персонажі, здебільшого з народних казок про тварин. А там - усе строго: перемагає добро, вовка вбивають лісоруби, бабцю дістають із звірячгого черева. Усі здоровіі щасливі. Ідеальне читання для таких читачів у будь-яку пору року - народна казка. 

Оксана Лущевська. "Вовчик - колядник" 
(видавництво "Братське, 2013). Свіженька книжка - картинка письменниці О.Лущевської - це переробка народної казки про хижого вовка - колядника, який на Різдво зжер тих, до кого прийшов колядувати. Наш Вовчик - не такий, хоча, за легендою, онук того самого вовка з казки. Кудлятий персонаж Оксани Лущевської та художниці Світлани Балух - літературний родич "Малого Вовчика" Іана Вайнбоу й "Людвігові Хитрому - ура, ура, ура!" Яна Улофа Екгольма; хоч він і походить із сімей  злющих і хижих диких звірів, поте сам - добрий. Тут ніхто нікого не їсть, усі щасливі і здорові.
Умберто Еко. Три оповідки ("Лаурус", 2013). Свою першу книжку славетний італієць Умберто Еко написав у часи, коли словосполучення "атомна війна" й "холодна війна" звучали десь так само часто, як нині слова "кинути у фейсбук". Утім, виявляється, гуманістичне послання - "І так усі зрозуміли, / як чудово жити без бомб" - актуальне й нині. Не так давно книжка "Три оповідки" У.Еко в ілюструванні Евдженіо Кармі побачила світ українською мовою у перекладі Мар'яни Прокопович. Радимо її читати дошкільнятам, пояснюючи по ходу, що таке "атом" і "цивілізація", а також - чому всі люди різні, проте рівні. Так дитина зрозуміє, що зло все-таке є, але ми здатні з ними боротися. І починати слід із себе, просто зараз.
Зірка Мензатюк. "Ангел Золоте Волосся" ("Видавництво Старого Лева", 2013). Цю повістину радимо читати дітям, які переживають нелегкий і травматичний досвід. У головної героїні, четверокласниці Галі Супрун, усе в житті йде шкереберть: нова вчителька до неї чіпляється у класі всі дражнять, братик уже кілька місяців у лікарні, мама ось-ось втратить роботу, і їм доведеться втратить квартиру... Тут не те що маленька дівчинка, тут би кожен упав у депресію. Але вихід із неї є - це Ангел Золоте Волосся, який являється дівчинці в тяжку хвилину. Не для того, щоб в одну мить усе виправити, а для того, щоб навчити Галю бачити хороше навіть у поганому, щоб змусити знову повірити в диво. І диво таки трапляється!
Володимир Рутківський. Потерчата ("Навчальна книга - Богдан", 2013). Це автобіографічна повість для школярів про дитинство малого Володьки в часи Другої світової війни. Окупація, поліцаї, партизани, недоїдання, діти, які, граючись, підриваються на бомбах, - вустами дитини Рутківський розповідає живу історію ХХ століття, про яку не прочитаєш у підручниках. І попри все, сміється вустами тієї ж дитини. "Потерчата" нагадують про те, що найважливіша цінність - це людське життя, і що діти завжди лишаються дітьми, навіть тоді, коли їхні ігри балансують на межі життя і смерті.
Юстейн Гордер. "Помаранчева дівчинка" ("Літопис", 2009). Це насамперед історія великого й красивого кохання, що в якийсь момент перетворюється на філософську притчу про життя. За сюжетом, її автори - п'ятнадцятирічний Георг і його тато, Ян Улав, який помер, коли синові було всього три з половиною рочки. В останні дні життя тато, знаючи, що він смертельно хворий, пише "дорослому" синові "лист у майбутнє". У ньому йдеться про загадкову Помаранчеву дівчинку, жінку, яка докорінно змінила  життя обох чоловіків і вже багато років зворушує серця читачів у всьому світі. "Помаранчева дівчинка" - це нагадування про те, що часом потрібно перечитувати й перевидавати старі книжки.
Оксана Думанська. "Дитя епохи" ("Піраміда", 2009). Повість радимо читати старшокласникам, особливо тим, які цікавляться не лише комп'ютерними іграми, одягом і дискотеками. Головна героїня, одинадцятикласниця Люба, одного дня втрішує покинути школу й піти працювати в редакцію газети. Іспити можна скласти екстерном, а ось життєвого досвіду в школі не здобудеш, міркує дівчина з доброї і порядної родини. Ця книжка - про те, як важливо думати й робити власний вибір, навіть якщо ніхто тебе не розуміє. Про те, що дорослі теж помиляються, хоч і не поспішають цього визнавати. Написано за реальними подіями, з життя родини львів'янки Віри Ремажовської, лауреатки премії "Гордість країни - 2010".
Дорота Тераковська. "Мишка" ("Грані - Т", 2013). Повість "Мишка" - найскладніша в списку. Це книжка для старших читачів, для підлітків, які ось-ось увійдуть у статус дорослих. "Мишка" - книжка дуже християнська за духом, і не лише тому, що в ній ви знайдете перелицьовану історію Адама і Єви. Головна її ідея - прийняття того, що посилає нам Господь, що все хороше й погане - це дар і випробування. Мишка, дівчинка із синдромом Дауна, народилася в багатій та успішній сім'ї і змусила своїх батьків буквально переродитися, переосмислити своє життя і цінності, які його визначають. і якщо по правді, "Мишка" - найбільш життєствердна книжка з цсього списку, оскільки після неї кожен читач більше цінуватиме прості речі, які йому далися просто так, даром. І можливо, кожен з нас стане трішечки добрішим, уважнішим, толерантнішим до тих, хто нас оточує.


© Купріян, О. Перемога добра. Сім життєствердних книжок на початок року / Ольга Купріян //  Україна молода. - 2014. - 14 січня. - С.14.

понеділок, 6 січня 2014 р.

В очікуванні дива

"В очікуванні Дива" завітайте в бібліотеку, щоб налаштуватися на свята. 
Очікування Новорічних і Різдвяних свят - магічний для кожного час. Напередодні цих свят щороку ми чекаємо якогось дива, кожний свого. Бажання щастя і здійснення найзаповітніших мрій не має вікових обмежень. Бо це чудова можливість зробити приємне тому, кого любиш, наповнити все навколо невимовною радістю, яка береться незрозуміло звідки, але вона передається, заражає, не відпускає…  

Сьогодні мільйони людей в Україні чекають і моляться про  найбільше диво – Мир. Але кожний з нас просить для своїх, і далеких, але також своїх, маленького дива, котре зігріє долоні і серця. Найчастіше в ці дні ми звертаємося  по допомогу до Святого Миколая. Бо Святий Миколай – другий після Бога заступник людей від усіх проблем і нещасть. Він все своє земне життя ніс людям Добро і Милосердя. Найбільше його люблять і шанують діти, але все частіше до нього звертаються дорослі. А діти, переадресовуючи свої прохання до нього, просять про милосердя для дорослих, які захищають нас, страждають і бідують. 
В ЦРБ імені Ф.Достоєвського працює поштове відділення Святого Миколая.   Будь-хто може опустити в скриньку листа з проханням чи побажанням. Відділення  буде працювати до 30 грудня. 30 грудня листи зі скринькою передамо в Резиденцію Святого Миколая, яка працює в Мамаєвій слободі. 
На всіх відвідувачів бібліотеки чекає виставка - ярмарка «Мандрівка в Різдво» речей, виготовлених в  техніці де купажу,  в модному стилі хенд мейд.  Речі для виставки виготовили користувачі бібліотеки. Подаруйте собі і вашим рідним задоволення і радість. 
Хай наступний рік перевершить усі наші сподівання і мрії, принесе мир і стабільність нашій державі. Хай тепло і турбота не оминають  кожного з нас і наші оселі, любов і милосердя будуть нашими вірними супутниками. 
З  Миколаєм Вас, Новим роком і Різдвом Христовим! Ваша Бібліотека!